Numărul bolnavilor de cancer de colon s-a triplat. Medicii cer bugetarea programului de screening

Numărul bolnavilor de cancer de colon s-a triplat. Medicii cer bugetarea programului de screening

Numărul bolnavilor de cancer de colon s-a triplat din 1990 până în prezent, au spus medicii gastroenterologi şi oncologi, prezenţi la Cluj-Napoca, la un congres de coloproctologie, aceştia solicitând Ministerului Sănătăţii bugetarea programului naţional de screening pentru acest tip de afecţiune.

„Programul naţional de screening pentru cancerul de colon există de vreo zece ani, a fost aprobat în Parlament, dar nu este bugetat şi cerem Ministerului Sănătăţii să găsească fonduri pentru bugetarea sa. Nu s-au găsit niciodată fonduri suficiente pentru un astfel de program, deşi se poate realiza pe regiuni pilot. Screeningul naţional prevedea teste de sângerare ocultă la doi ani, pentru selectarea populaţiei la risc de a avea leziuni colo-rectale şi doar acele persoane să facă examen de colonoscopie, pentru a nu se aglomera cabinetele de endoscopie care nu ar face faţă afluxului de pacienţi de peste 50 de ani. Nu cred că sunt implicate fonduri extraordinar de mari, este nevoie doar de o voinţă politică mai consistentă pentru că acest tip de cancer a crescut de trei ori în ultimii 27 de ani în România. Este o problemă reală, descoperirea în fază incipientă sau în fază de polipi reduce incidenţa cancerului de colon”, a spus Tanţău.

Acesta a precizat că, la nivelul UE, sunt obligatorii pentru fiecare stat membru trei screeninguri – mamar, col uterin şi cancer de colon, iar în România singurul care nu a fost bugetat este cancerul de colon.

Citiți continuarea pe www.mediafax.ro

Citeste si:

Facebook Comments