VIDEO! O comună își face propria rețea de apă potabilă

Decât să aștepți ajutor de la alții mai bine te apuci să-ți faci singur. Acest adevăr general-valabil se potrivește perfect Botoșaniului, mai ales atunci când vine vorba despre societatea de apă și canalizare a județului.

După ce au ajuns la disperare din cauza avariilor repetate dar și a apei care ajungea foarte greu la gospodării, autoritățile locale din comuna Copălău s-au decis să-și facă propria rețea de alimentare independentă de cea a județului. Mai mult decât atât sunt deciși să-și autorizeze și propria firmă de apă canal care să vândă aceste servicii și în comunele învecinate.

De la Botoșani la Flămânzi alimentarea cu apă este un adevărat chin. Conducta, veche de cel puțin 35 de ani, se deteriorează pe zi ce trece și pe deasupra nu mai face față de mult numărului de localnici branșați la rețea. Deocamdată există doar planuri de înlocuire sau modernizare a acestei conducte care ar trebui să ofere apă comunelor Coșula, Bălușeni, Copălău și orașului Flămânzi. Cel puțin pentru oamenii din Copălău, atunci când vine vara începe și chinul cu apa. Oamenii din localitate spun că avariile se țin lanț iar intervențiile societății de apă-canal nu sunt considerate prompte. Localnicii au ajuns la capătul răbdării.

Mai mult decât atât spun localnici, au loc scenarii tragico-comice. În miezul verii, când seceta dă târcoale, oamenii nu prea au apă. Conducta mult subdimensionată nu le oferă ceea ce au nevoie iar de multe ori avariile i-au lăsat pe uscat. Autoritățile locale confirmă problemele comunei legate de alimentarea defectuoasă cu apă. Deși au semnalat problemele în repetate rânduri, au așteptat degeaba o rezolvarea.

În aceste condiții, autoritățile locale din Copălău s-au hotărât să-și facă propria rețea de apă. În acest sens a fost deja accesat un proiect cu fonduri europene de aproximativ 2 milioane de euro prin PNDL.

Totodată edilul din Copălău spune că-și dorește independență totală. Mai precis vrea să autorizeze o firma proprie a Primăriei care să gestioneze reţeaua locală de apă și canalizare.

Prin propria rețea de apă, autoritățile locale vor să aducă venituri la buget și banii să-i reinvestească în aducțiunea de gaz. Deocamdată proiectul se află la faza de licitație, se caută constructori pentru realizarea proiectului.

 

Citeste si:

Facebook Comments