O comunitate mică numeric, dar mare sufletește

O comunitate mică numeric, dar mare sufletește.

Pe zi ce trece, Comunitatea evreilor din Botoșani devine tot mai mică, însă acest lucru îi face pe membrii acesteia să fie și mai uniți. Iar cei în putere îi ajută pe evreii bătrâni și bolnavi.

Dacă în anii 1900 mai bine de jumătate din populaţia Botoşaniului era reprezentată de evrei, acum, în prezent, numărul lor se apropie de 100.

Evreii au ajuns în Botoşani la începutul secolului al XVIII lea. Numărul lor a crescut, în timp, astfel că în anii 1780 comunitatea avea şi un staroste, iar în jurul anilor 1900 peste 51% din populaţia Botoşaniului era de origine evreiască.

Evreii s-au aşezat în zona Centrului Vechi, care în timp a devenit un veritabil centru comercial. Aici s-au deschis croitorii, blănării, cizmării sau magazine. După ce le este recunoscută cetăţenia, evreii devin principalii negustori şi industriaşi ai oraşului.

 Pe lângă aceste ajutoare, Comunitatea a angajat și un asistent social care ține legătura permanent permanent cu evreii înregistrați cu diferite probleme de sănătate sau materiale.

Comunitatea evreilor din Botoșani are o bună colaborare și cu Spitalul Județean «Mavromati» din Botoșani, dar și cu Căminul de bătrâni din Leorda.

Chiar dacă numărul membrilor Comunității evreilor din Botoșani este în scădere, David Iosef speră ca, într-o zi, copii și nepoții lor să vină în acest târg unde s-au format personalități importante ale culturii românești care au aparținut acestei etnii: Henrsi Sanielevici, Alexandru Graur sau Barbu Lăzăreanu.

Citeste si:

Facebook Comments