O vioară Stradivarius din tezaurul național a răsunat pentru Enescu la Mihăileni

Botoșaniul a vibrat pe corzile unei viori Stradivarius la Mihăileni.

Reputatul violonist Alexandru Tomescu, a susținut un concert în satul Mihăileni, locul unde George Enescu și-a petrecut o bună parte a copilăriei și târgușorul de care a fost atașat toată viața sa. Concertul la care au participat numeroși oameni de cultură dar și fii Mihăileniului face parte dintr-un proiect mai vechi al violonistului, pentru promovarea culturii și muzicii clasice. Acesta a interpretat întregul comcert în Căminul Cultural de la Mihăileni, pe o vioară Stradivarius, parte a tezaurului național. Alexandru Tomescu, un violonist reputat la nivel internațional este atașat de Mihăileni și susține că doar prin apropierea de locurile copilăriei compozitorului a reușit să înțeleagă muzica lui Enescu. Alexandru Tomescu de altfel alături de alți artiști s-a implicat în salvarea casei lui Enescu de la Mihăileni, locul unde compozitorul a făcut primii pași în domeniul muzical sub oblăduirea lăutarului Lae Chiorul.

Totodată Alexandru Tomescu a luat inițiativa înființării unei academii în Mihăileni. Este vorba de o academie de arte, în apropierea casei lui Enescu, cu diferite secții de la muzică, pictură și până la actorie.

Concertul lui Alexandru Tomescu a durat în jur de 50 de minute iar din repeetoriu au făcut parte diferite lucrări ale compozitorilor români și străini. Nu au lipsit bineînțeles și lucrările lui George Enescu.

Vioara lui Alexandru Tomescu a fermecat audiența, oamenii fiind impresionați. Totodată aceștia spun că își doresc ca astfel de evenimente să se repete în județul Botoșani. Printre cei prezenți s-au aflat și puști dornici să-i calce pe urme lui Tomescu.

Turul Stradivarius susținut de Alexandru Tomescu a continuat în toată țara, Mihăileniul fiind însă unul dintre locurile preferate de violonist mai ales pentru legătura sa spirituală cu George Enescu.

Citeste si:

Facebook Comments