Oamenii beznei din Uniunea Europeană

Botoșănenii care trăiesc fără curent electric, apă sau canalizare

Viață trăită pe întuneric și la limita primitivismului în secolul XXI. Greu de crezut dar adevărat, în Uniunea Europeană în anul 2016, zeci de săteni din cătunul Balta Roșie, aflat la doar 10 kilometri de orașul Flămânzi și la mai puțin de 30 de kilometri de municipiul Botoșani nu au avut niciodată curent electric, nu au privit la televizor niciodată în propria casă și folosesc wc-urile din fundul curții. Este o realitate cruntă, pentru cătunul cu 12 case și 30 de locuitori care trăiesc ca în evul mediu în mijlocul lumii civilizate. Pentru oamenii de la Balta Roșie,statutul de cetățean european este doar o glumă proastă iar traiul ca pe vremea bunicilor o realitate de zi cu zi, la lumina lămpii, cu haine spălate în apă de fântână și mâncare gătită de pe o zi pe alta. Până și banalul magazin sătesc este inexistent iar mașinile sunt o raritate. Singura oază de lumină cu elemente de civilizație, este doar orașul apropiat sau cătunul Prisăcani, unde măcar la magazinul sătesc sau la crâșmă găsesc lumină și informație. Însăși drumul prăfuit până la Balta Roșie este un semn clar al depărtării de lumea civilizată.

Ciobanul Gheorghe Ghiorghiu, trăiește de o viață în Balta Roșie într-o izbă de chirpici, alături de tânăra soție și de cei patru copii. Micuții nu văd desene animate iar femeia nu mai pripidește cu spălatul în apă încălzită pe plită. Gheorhghe Ghiorghiu se trezește și adoarme în beznă, razele soarelui fiind singurele care-i luminează viața. El ca și toți ceilalți săteni din Balta Roșie nu a avut niciodată curent electric, canalizare sau apă curentă.

Copiii lui Gheorghe Ghiorghiu învață și se joacă la lumina lămpii cu petrol sau a lumânării, așa cum au făcut generații întregi. Odată ce soarele apune,peste casa și viața lor se așterne bezna.

În Balta Roșie până și telefoanele mobile, la care pot anunța o urgență și pot cere ajutor sunt o raritate. Și mai ales din cauza faptului că nu au la ce să le încarce. Ciobanul din Balta Roșie folosește o baterie de mașină, pe care o încarcă la 10 kilometri pentru a beneficia de o legătură cu lumea prin intermediul telefonului.

În situația copiilor din casa ciobanului, sunt toți ceilalți din sat. Cei 15 școlari din Balta Roșie se trezesc odată cu zorile, bat drumurile prăfuite câțiva kilometri până la cea mai apropiată școală și după ore, refac drumul istovitor. Seara se pun să-și facă temele la lumina lumânării. S-au obișnuit deja cu bezna. Dar îndrăznesc timid să viseze la televizoare, calculatoare sau laptopuri beneficii ale lumii moderne de care aud la școală.

Sătenii spun că nu au avut niciodată, de când s-a fondat satul, lumină electrică, canalizare sau apă curentă. Lampa cu petrol sau lumânarea este singura lor sursă de iluminat.

Oamenii sunt supărați că nici până astăzi nimeni nu le-a tras curent electri în sat. Nici comuniștii, nici cei care au venit după ei.

O rază de speranță pentru oamenii din Balta Roșie a venit însă de la un grup de voluntari inimoși din toate colțurile țării, care și-au propus să aducă lumina în satele lăsate în beznă ale României. Mai precis Iulian Angheluș un român din București, străbate țara alături de alți voluntari și aduc prin donații și sponsorizări private, lumina în casele oamenilor. Au început în satul Ursici acum doi ani și de atunci străbat România pentru a aduce bucurie sătenilor nimănui. A poposit și la Balta Roșie, aici unde au montat pe acoperișurile caselor panouri solare. Oamenii nu pot să aibă televizoare mai vechi, mașini de spălat sau frigidere, dar cel puțin au lumină în casă, după căderea nopții, o adevărată binecuvântare pentru cei mici în special. Totodată pot folosi un timp limitat laptop-uri și radiouri.

Deocamdată oamenii din Balta Roșie sunt mângâiați de lumina oferită de panourile solare, dar speră că pe viitor vor putea să se bucure de toate beneficiile lumii moderne și de curent electric în adevăratul sens al cuvântului, dar și de canalizare, apă sau drumuri.

Citeste si:

Facebook Comments