Oamenii care-și riscă viața pentru bibani

Pescarii din Botoșani nu țin cont de anotimp și de condiții meteorologice.

Chiar dacă iazurile bogate în pește îngheață și undițele nu-și mai găsesc utilitatea, localnicii se adaptează și pescuiesc la copcă. Mulți dintre aceștia își riscă viața pe apele înghețate dar de multe ori foamea sau plăcerea capturii primează. Somax Tv vă invită într-o lume trăită pe gheață subțire, cea a pescarilor la copcă.

În fiecare iarnă, marele iaz, de peste 14 hectare, al Dobârceniului îngheață. Sub pojghița groasă de aproape 40 de centimetri se află una dintre cele mai importante resurse ale zonei și anume peștele.

Zeci de mii de crapi,carași sau bibani înoată nestingheriți, protejați de natură.

Pescarii din Dobârceni nu lasă însă nici iarna să le scape o captură bogată. Pescari precum Dănuț Andreică își riscă viața pe iaz și crapă gheața în căutarea prăzii în fiecare iarnă.

Captura prețioasă pe care o caută pescarii de la Dobârceni, este bibanul. Singurul pește, spun aceștia care „trage” în timpul iernii.

Oamenii cu experiență, ne explică cum se prinde peștele.

Dănuț Andreică și nea Vasile, unii dintre cei mai renumiți pescari la copcă din comună spun că pentru a prinde prețiosul biban, trebuie răbdare. Recompensa este însă pe măsură.

Una dintre cele mai apreciate preparate gătite din biban, aici în nordul extrem al Moldovei, sunt pârjoalele din pește.

Alte rețetă recomandată de pescarii la copcă este saramura de biban. Pentru acest preparat se folosește ardeiul gras, dar și câșiva ardei iuți la care se adaugă sucul de roșii și bineînțeles prețioasa saramură.

 

Citeste si:

Facebook Comments