VIDEO! Oficial, ne merge bine

Judeţul exportă tot mai mult, arată cele mai recente date de la Direcţia Judeţeană de Statistică. Potrivit acestora, doar în ianuarie, firmele din Botoşani au reuşit să comercializeze în afara graniţelor produse de peste 30 de milioane de euro. E mai mult decât anul trecut, când, de asemenea, s-au înregistrat creşteri, mai ales că, spun reprezentanţii instituţiei, şi producţia industrială a urmat acelaşi trend.

Materialele, firele şi îmbrăcămintea sunt, de departe, cele care susţin cifrele din statistici, cu o pondere de peste 80 % din total. Spre exemplu, doar în prima lună din an, fabricile de confecţii au produs şi vândut în afara ţării de aproape 28 de milioane de euro, cu aproape 7 milioane mai mult decât în aceaşi lună din 2017. Mai mult, tot datorită acestui domeniu, în creştere sunt şi importurile.

Aceeaşi situaţie a fost şi anul trecut, când din aproape 300 de milioane de euro intraţi în judeţ, aproape 90 la sută au venit prin confecţioneri. La mare distanţă de hainele şi celelalte produse textile vândute peste graniţă, urmează exporturile de animale vii şi produse din carne, în valoare de peste 15 milioane de euro şi confecţiile metalice, cu aproximativ 4 milioane.

Cam aceleaşi proporţii păstrează şi importurile. Tot articolele textile ţin capul de afiş, cu o valoare de peste 150 milioane de euro, adică aproape 70 la sută din totalul importurilor.

Aproape 700 de firme din judeţ au fost analizate la întocmirea acestor date, spun reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică.

 

Citeste si:

Facebook Comments