Operatori amendați de Garda de Mediu

Se anticipează o nouă criză a gunoiului în județ

Cu câteva zile în urmă, în cadrul Colegiului Prefectural, șefii din județ au discutat despre o posibilă nouă criză a gunoiului. Totul pornește de la taxa de salubrizare. Mulţi botoşăneni, mai ales din mediul rural, nu se grăbesc să achite această taxă. În condiţiile în care preţurile vor creşte după deschiderea depozitului de deşeuri de la Stăuceni, probabil numărul celor care nu plătesc va fi şi mai mare. La rândul lor, operatorii, dacă nu vor primi bani, nu vor mai ridica gunoiul. Și astfel comune întregi vor fi îngropate în deşeuri.

La Botoşani, taxa de salubrizare a crescut în acest an de la 6,8 lei la 7,7 lei de persoană lunar, iar după ce va fi deschisă rampa de la Stăuceni, costul va ajunge la 10,9 lei. În judeţ, taxa de salubrizare este cuprinsă între 1 şi 5 lei.

În acest context, Romică Magopeț, președintele Asociației Comunelor din România și primarul comunei Ibănești, a propus ca această taxă să nu fie pe persoană, ci pe cantitatea de gunoi ridicată de operator.

Indiferent de cum se va taxa ridicarea gunoiului, problema va fi că această taxă va fi destul de mare pentru oamenii din mediul rural, care, marea majoritate, nu o plătește nici în prezent. Din cauza neîncasării taxei de salubrizare, operatorii, pentru a nu risca să ajungă la faliment, aruncă gunoaiele la întâmplare.

Comisarul şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Răzvan Rotaru, a anunţat că deja doi operatori de salubrizare au fost amendaţi cu câte 30.000 de lei, iar unul cu 20.000 de lei pentru depozitarea a 200 tone de deşeuri pe rampa neautorizată din comuna Mihai Eminescu.

În ceea ce privește situația opratorilor de salubrizare care se plâng că nu-și primesc banii pentru serviciile efectuate, președintele Consiliului Județean Botoșani, Costică Macaleți, consideră că aceste societăți trebuie să respecte legea indiferent de situație. Iar preconizata criză a gunoiului menajer din județ pornită de la taxa de salubrizare, Macaleți consideră că poate fi evitată doar dacă factorii de decizie își vor face datoria.

Având în vedere situaţia dificilă în care se află judeţul legat de gunoiul menajer, prefectul Dan Nechifor a propus ca primarii să participe la o şedinţă cu reprezentanţii autorităţilor de mediu şi operatorii de salubrizare care operează în Botoșani.

Citeste si:

Facebook Comments