Paradis pescăresc la Botoșani. Moștenirea lui Ștefan cel Mare la Hănești

Paradis pescăresc lăsat moștenire din vremea voievozilor. La Hănești, la 20 de kilometri de municipiul Botoșani, se află unul dintre cele mai căutate iazuri din zona Moldovei. Pescarii dar și iubitorii de natură neimblânzită, își găsesc liniștea printre stufărișurile uriașului iaz, sau pe insula, unde se poate ajunge doar cu barca. Iazul, modificat și lărgit în perioada comunistă, când a devenit și crescătorie piscicolă, este de fapt lăsat moștenire botoșănenilor de renumitul voievod Ștefan cel Mare.

Așa cum este de așteptat la un iaz de o asemenea anvergură, peștele se găsește din belșug. De toate felurile, inclusiv doi răpitori care fac legea.

Dincolo de lumea subacvatică, bogată și râvnită, iazul este și un adevărat paradis neîmblânzit. Iazul Hănești este arie protejată prin lege, mai ales că în stufărișul, pe insula dar și pe malurile acoperite cu vegetație ale luciului de apă și-au găsit casă, zeci de păsări și animale acvatice. Multe dintre acestea mai pot fi văzute doar în Delta Dunării și sunt protejate prin lege.

Frumusețea locului, bogăția apelor dar și prezența păsărilor și animalelor protejate, au transformat iazul de la Hănești într-un paradis al pescarilor dar și al iubitorilor de frumos. Autoritățile locale, spun că pentru acest iaz, vin turiști din toată Moldova, de la Piatra Neamț, Iași sau Suceava.

Iazul de la Hănești are peste 200 de hectare și se află chiar în spatele Primăriei din localitate. Pescuitul sportiv se face contra cost. Totodată pe iaz se pot face plimbări cu barca, inclusiv pe insula din centrul iazului.

Citeste si:

Facebook Comments