Parcul domniței, unul dintre cele mai vechi și puțin cunoscute locuri de promenadă ale Botoșaniului

O plimbare în parc este întotdeauna o plăcere.

Cu atât mai mult cu cât în acel loc și-a purtat pașii una dintre cele mai frumoase și nobile boieroaice din secolul al XIX lea. Ei bine, în comuna Dobârceni orice călător are privilegiul de a se relaxa și de a admira superbul loc de promenadă ce a aparținut acum 150 de ani principesei Elena Sturdza.

Gorunii seculari și aleile mărginite de tei destinate luxoaselor trăsuri principare sunt principalele atracții ale parcului Sturdza.

În satul Dobârceni, nu de parte de centrul localității, se află unul dintre cele mai vechi parcuri din județul Botoșani.

Practic este vorba despre o mică pădurice, frumos amenajată încă de acum câteva sute de ani, pentru a servi drept loc de promenadă bogatei și nobilei familii Sturdza.

În special, atașată de aceste locuri și mai ales de conacul care se afla în mijlocul parcului, a fost principesa Elena Sturdza, o femeie renumită pentru frumusețea ei.

Totodată parcul este renumit pentru frumusețea arborilor seculari. Aproape toți arborii sunt din specia gorunului, un adevărat simbol al vitejiei și statorniciei moldovenilor.

Păduricea de gorun a familiei Sturdza a fost sistematizată de vechi boieri acum aproape trei sute de ani.

Printre copacii seculari a fost amenajată inclusiv o frumoasă alee, mărginită de tei. Acesta era locul preferat de promenadă al Elenei Sturdza și calea către frumosul conac dărâmat în anii comunismului.

Feeria parcului îmbrăcat în haină de iarnă pălește în fața splendorii de verdeață și culoare ce i-a naștere primăvara sau vara. Tocmai de aceea autoritățile locale ale Dobârceniului spun că vor să transforme acest parc într-o atracție turistică importantă a zonei.

Parcul din Dobârceni a fost donat Primăriei și urmează să fie inclus într-un proiect de modernizare.

Citeste si:

Facebook Comments