VIDEO! Patentul și spirtul, leacurile botoșănenilor în secolul XXI

În județul Botoșani în plin secol XXI, cabinetele stomatologice sunt o raritate în mediul rural. Statisticile arată o realitate cruntă pentru un județ dintr-o țară membră a Uniunii Europene. Doar 20 de medici stomatologi deservesc o populație de mai bine de 200.000 de locuitori. În aceste condiții, oamenii satelor uitați de autorități, doborâți de durere și prea săraci recurg la practici greu de imaginat în zilele noastre. În lipsa unui medic stomatolog, ajung să-și scoată dinții cu patentul și luptă cu durerea folosind spirt medicinal și căței de usturoi băgați în ureche.

Somax TV vă invită să urmăriți un nou reportaj tulburător din campania ”Sănătate la Sate”.

În orice țară cu pretenții de stat membru al Uniunii Europene, în anul 2017, asistența medicală ar trebui să fie prioritară. Nu și în România însă, și mai ales nu la Botoșani. Iar statisticile ne arată o realitate cruntă. Pe lângă criza de medici de familie, există o lipsă și mai evidentă de medici stomatologi. În satele Botoșaniului, acești specialiști atât de importanți pentru sănătate populației sunt o raritate.

Conform datelor Casei Județene de Asigurări de Sănătate, în tot județul sunt doar 49 de cabiente stomatologice, dintre care 30 sunt în municipiul Botoșani și orașele mai importante. Restul de 19 medici deservesc o populație de mai bine de 200.000 de locutori din mediul rural. Iar măselele, mai ales din cauza sărăciei și a alimentației precare, dau mari bătăi de cap sătenilor din tot județul.

Iar cel mai greu le este sătenilor care nu au în comună medic stomatolog. Pentru o banală durere de măsea sunt nevoiți să bată zeci de kilometri până în cele mai apropiate orașe.Și drumurile la oraș sunt costisitoare. Mai mult decât atât din toată sărăcia lor trebuie să-și plătească și tratamentele.

Din păcate însă bătrânii și chiar tinerii nevoiași nu se îndură să plătească o mașină sau autobuzul până la oraș. Cei câțiva zeci de lei cheltuiți numai pentru transport, înseamnă de cele mai multe hrana pe o săptămână. În aceste condiții nu le mai rămâne decât să îndure.

Iar când îi răzbește durere ajung să apeleze la tot soiul de leacuri băbești, sperând că nu vor fi nevoiți să plătească din pensia de CAP costurile care se dublează fără un stomatolog în comună.

Bărbații în special se anesteziază cum pot și recurg la metode extreme greu de imaginat în secolul XXI. Își smulg dinții cu patentul sau cleștele pentru cuie.

Medicii confirmă existența acestor practici dar spun că sunt foarte periculoase.

Totodată sătenii, din cauza lipsei tratamentelor dentare riscă să se îmbolnăvească.

În această lume a durerii și a sărăciei, medicii stomatologi însă nu se înghesuie să ajungă. Și pe bună dreptate. Nu primesc niciun fel de ajutor iar amenajarea cabinetului costă aproape o avere. Mai mult decât atât în mediul rural spațiile adecvate lipsesc iar drumurile sunt un adevărat coșmar. Iată ce ne mărturisește primarul din Hlipiceni.

Hlipiceniul este însă un caz fericit. Un medic stomatolog a anunțat că va deschide un cabinet în zonă. Sunt însă multe alte comune în care localnicii nu au văzut de câteva decenii un asemenea specialist la ei în sat.

Soarta lor depinde de curajul dar și de posibilitățile financiare ale stomatologilor de a-și deschide cabinete la sate. Deocamdată statul nu ajută substanțial absolvenții să facă acest pas. În aceste condiții patentul,usturoiul și spirtul medicinal vor rămâne singurele remedii rămase la îndemâna sătenilor nevoiași.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeste si:

Facebook Comments