Penalizări mai puține la pensionarea anticipată

Penalizări mai puține la pensionarea anticipată

Mai puține penalizări la pensionarea anticipată.

Astfel, pensia anticipată parţială va fi mai mare datorită acestei scăderi potrivit prevederilor noii Legi 142/2016, care modifică legea privind sistemul unitar de pensii publice, nr. 263/2010. Începând cu data de 17 iulie 2016 au intrat in vigoare dispozitiile noii legi și, în urma acestei modificari se schimbă modul de calcul al pensiei anticipate parţiale.

Astfel, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. Astfel, pentru o perioadă de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare de până la un an, procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare este de 0,50%; peste 1 an și coboară la 0,15%, între 7 și 8 ani. Legea veche prevedea o penalitate unică, care nu ţinea cont de stagiul suplimentar de cotizare, şi care era mai mare decât valorile care au intrat în vigoare începând cu 17 iulie 2016.

Alta modificare prevazuta in Legea nr.142/2016 prevede ca persoanele care au muncit în grupa I de muncă şi/sau în condiţii speciale de munca mai puţin de doi ani pot să beneficieze, totuşi, de o reducere a vârstei de pensionare.

Mai precis, fracţiunile de stagiu de cotizare în grupa I şi/sau în condiţii speciale pot fi cumulate cu perioadele de stagiu realizate în condiţii deosebite de muncă. Pentru reducerea vârstei standard de pensionare pentru munca în condiţii deosebite, o persoană are nevoie de cel puţin şase ani lucraţi în asemenea condiţii. Până acum, cei care aveau fracţiuni de stagiu în grupa I şi/sau în condiţii speciale (sub doi ani) nu se puteau bucura de reducerea vârstei de pensionare.

Actul normativ mai prevede că persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zona oraşului Târgu Mureş, care sunt afectate de poluarea permanentă cauzată de extracţia şi prelucrarea minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi a emisiilor de amoniac şi derivate, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială. Până la această modificare, Legea prevedea această facilitate doar pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele oraşelor Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna.

O altă schimbare constă în faptul că şi notarii, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public de pensii, pot să se asigure în sistemul public de pensii în baza contractului de asigurare socială. Astfel, aceste persoane pot alege să-şi completeze venitul asigurat.

 

Citeste si:

Facebook Comments