Performanță la lumina lumânării. Olimpica care luptă cu sărăcia și își salvează colegii de la corigență

O copilă de numai 13 ani din satul Stâncești oferă o lecție impresionantă de ambiție și umanitate.

Delia Dascălu, este un copil de clasa a VII a care face performanță la lumina lumânării. Și nu este doar o metaforă, ci realitatea dură a unui elev în România secolului al XXI lea. Familia Deliei, a rămas fără curent electric în urmă cu 5 ani, după ce a încercat să ajute o familie aflată în impas. Mai precis le-au permis să se racordeze la rețeaua proprie.

Au fost răsplătiți cu neplata facturilor. Banii câștigați din munca de zilier a capului familii Dascălu nu a reușit să acopere valoarea facturilor, iar întreaga familie a rămas fără curent. De atunci Delia învață, scrie și citește doar la lumina lumânării.

Poate că mulți tineri în situația Deliei ar fi abandonat lupta. Copila din Stâncești însă a reușit să facă performanță pe întuneric, reușind să obțină premiul I an de an. Delia în fața lumânării și-a făcut planuri de viitor, dorind să devină profesoară.

Mai mult decât atât, Delia reușește să ducă faima Școlii din Ipotești, acolo unde este considerată cel mai bun elev, în tot județul. Deși trăiește într-o casă fără curent electric și în sărăcie, copila din Stâncești, obține rezultate deosebite la majoritatea olimpiadelor și concursurilor școlare la care se prezintă.

Dincolo de rezultatele individuale, care o transformă într-un elev model, Delia, este și un suflet mare. Deși are doar 13 ani, Delia Dascălu, a reușit să salveze de la corigență 7 elevi. A renunțat la timpul lor și i-a meditat după ore la română și la matematică. A făcut pregătire inclusiv acasă cu cei care aveau nevoie de priceperea ei.

Colegii sunt impresionați de ambiția și puterea de luptă a Deliei cu neajunsurile și destinul. Mai mult decât atât o respectă pentru bunătatea ei. Îi ajută pe toți la teme.

Pentru Școala din Ipotești, dar și pentru învățământul botoșănean, Delia Dascălu, este un model, un copil care vede în carte și învățătură metoda de a face lumea mai bună

Delia Dascălu, fata de 13 ani de la Ipotești, a rămas proverbială și după ce a luat la ea acasă, un coleg, a cărui casă a ars până la temelii. L-a găzduit și l-a hrănit din puținul familiei sale, fără să ezite.

Delia își dorește să urmeze cusurile Liceului Pedagogic și speră să poată găsi resursele financiare pentru a-și împlini visul, acela de a deveni profesoară de matematică.

 

Citeste si:

Facebook Comments