Performanţă remarcabilă la Robochallenge

Elevii botoșăneni au obținut premiul I

O echipă de elevi din Botoşani a câştigat premiul I la cel mai important concurs de robotică din Europa. Este vorba despre concursul internaţional Robochallenge ce a avut loc la Bucureşti. Un concurs de întrecere şi lupte între roboţi, unde softul folosit şi viteza robotului pot face diferenţa.

Pasiunea, perseverenţa şi intelegenţa sunt cele trei atuuri ce pun în valoare aceste creaturi autonome într-o confruntare a orgoliilor.

Concursul a avut mai multe probe. Robo-Sumo, este cea mai îndrăgită probă ce se desfăşoară între doi roboţi autonomi, plasaţi într-un ring. Fiecare robot încearcă să îşi scoată adversarul în afara ringului şi în acelaşi timp să evite să cadă în afara suprafeţei de joc. Primul ieşit din cadru pierde runda. Pe acelaşi principiu se desfăşoară şi proba de Mini-Sumo, cu roboţi construiţi la o scală mai mică.

Deşi echipa este formată din 10 membri, la concurs au luat parte doar trei .

În schimb, s-a concurat cu 10 roboţi realizati de toţi membrii echipei. Cei mai buni elevi la robotică din Botoşani au avut de înfruntat peste 400 de participanţi din America de Sud şi Asia. Prima ediţie a acestui concurs a avut loc în 2012.

De atunci, elevii botoşăneni care merg la Cercul de Fizică Aplicată de la platul Copiilor au fost susţinuţi de către profesorul lor, Grigore Luisian, să participe. De asemenea, el este şi cel care îi invaţă lucrurile elementare şi are grijă ca discipolii săi să ajungă la performanţe remarcabile.

De-a lungul timpului elevii au câştigat numeroase premii la concursurile unde au participat.

Munca depusă şi răbdarea le sunt răsplătite cu aplauze şi diplome.Anul acesta au participat cu 10 roboţi, dintre care patru au fost căştigători. Nu este uşor să construieşti roboţi învingători, este nevoie de foarte multe lucruri. Componentele pe care le folosesc şi de care au mare nevoie, sunt destul de costisitoare iar, unele dintre ele nici măcar nu se găsesc în România.

Cu toate acestea, micii campioni nu se dau bătuţi.

Zi de zi încearcă si reusesc să construiască cei mai buni roboţi. Iubesc ceea ce fac, căci o fac cu multă dăruire şi pasiune. Elev la Cercul de fizică aplicată de la Palatului Copiilor din Botoşani de şase ani, Andrei se numără printre cei care au avut oportunitatea să participe la acest concurs încă din 2012 de la prima ediţie.

George are 13 ani şi este în clasa a VII-a. Spune că pasiunea pentru roboţi a început acum patru ani, când curiozitatea îl făcea să îşi dezasambleze jucăriile pentru a vede cum funcţionează.

Realizarea unui robot este un proces migălos. Acest lucru este suţinut şi de George. El spune că este destul de greu să construieşti un robot,că este nevoie de foarte multă răbdare.

Competiţia Robochallenge se adresează elevilor dar şi studenţilor dornici de a-şi testa cunoştinţele şi de a construi cei mai buni roboti.

Citeste si:

Facebook Comments