Perlă a arhitecturii bisericești la Vorniceni

Biserica din lemn lăsată moștenire de voievozii Moldovei

Timpul nu poate să învingă vechea moștenire a voievozilor Moldovei. Iar cea mai bună dovadă o reprezintă o biserică de lemn din satul Vornicei, care a înfruntat veacurile. Monument istoric de mare importanță încă din anii comunismului, lăcașul de cult a fost ridicat, spunea profesorul universitar Ioan Ionescu încă din timpul marelui voievod Alexandru cel Bun și lăsat moștenire fiilor satului. Biserica este o adevărată perlă arhitecturală a evului mediu, lucrată cu o finețe și o pricepere aparte de meșteri aduși de vatmanul satului cu peste 5 secole în urmă. Această construcție fascinează și astăzi prin simplitate, forță spirituală și trăinicie.

Preotul paroh spune că deși au trecut sute de ani, și au mai fost ridicate și alte biserici de zid, mari și încăpătoare, spiritul vechilor răzeși din Vorniceni cheamă credincioșii la rugăciune tot în biserica veche, ridicată de vechii boieri ai Moldovei.

Puțini știu că această biserică a fost ridicată pentru un sat de gospodari ce a aparținut marelui boier Oană, un important sfetnic domnesc, sfetnic principal al domnului Moldovei. De la rangul său înalt și de seamă, însăși satul care-i era cel mai drag a primit numele de Vorniceni, adică al vornicului.

Comunitățile de agricultori și crescători de animale din Vorniceni, cei care se rugau zilnic în frumoasa biserică de lemn, timp de secole, au furnizat principalele venituri boierilor iar roadele muncii lor ajungeau inclusiv în Cehia, Austria sau Germania.

Biserica de lemn medievală de la Vorniceni a fost strămutată în repetate rânduri, dar a rezistat cu reparațiile aferente timp de secole. Atăzi continuă să străjuiască spiritual, Vorniceniul așa cum a făcut-o de pe timpul lui Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare.

 

 

Citeste si:

Facebook Comments