VIDEO! Peste porcină îngrozește autoritățile

Autoritățile de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor sunt într-o continuă alertă. În permanență apar informații că și în județul Botoșani se preconizează să apară focare de pestă porcină africană. Pentru că boala ar duce la un dezastru economic, la Prefectură a avut astăzi loc Comitetul pentru Combaterea Bolilor unde s-a discutat despre această problemă.

De doi ani de zile județul Botoșani este în alertă maximă! Până în prezent, pesta porcină africană a ocolit Botoșaniul însă pericolul este iminent, cel puțin acestea sunt ultimele informații venite de la Bruxelles. Mai mulți șefi de instituții s-au întâlnit astăzi la Prefectură pentru a pune la punct strategii în cazul în care focarul apare și pe raza județului Botoșani

În gardă au fost puși și vânătorii.  Directorul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi a precizat că au achiziționat dezinfectanți și materialele necesare în condițiile în care vor fi depistați porci mistreți cu suspiciune de pestă porcină africană.

Pentru că primarii nu s-au conformat regulilor și nu au amenajat spații speciale pentru depozitarea animalelor în cazul în care apare un focar de pestă porcină, reprezentanții de la Direcția Sanitar Veterinară au identificat o altă soluție.

Botoșănenii trebuie să știe faptul că în condiţiile în care animalele din exploatații se îmbolnăvesc trebuie să anunțe de urgență medicul veterinar. Fermierii vor fi despagubiti conform legislației sanitare în vigoare.

Citeste si:

Facebook Comments