Pompierii și-au prezentat bilanțul pe anul trecut.Peste 40% mai multe misiuni pentru pompierii botoşăneni, în 2016

Pompierii și-au prezentat bilanțul pe anul trecut.Peste 40% mai multe misiuni pentru pompierii botoşăneni, în 2016

334 de botoşăneni, dintre care 56 copii, au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere, fântâni sau alte medii ostile vieţii. Alte 5.950 persoane dintre care 465 copii, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani de aproape 10.000 de ori, ceea ce înseamnă o medie de peste 27 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2015, numărul intervenţiilor la care au acţionat serviciile profesioniste a crescut cu peste 40 %.

Împărţite pe categorii, acestea înseamnă 512 incendii, 5.931 intervenţii SMURD, din care 738 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă şi 30 intervenţii la accidente rutiere, 42 misiune de salvare a unor animale din medii ostile vieţii, 19 misiuni de asanarea muniţiei neexplodate, 19 intervenții pentru înlăturarea efectelor produse de fenomene meteo periculoase (inundații, vânt puternic, înzăpeziri), 452 misiuni de transport apă în localitățile afectate de secetă, 556 alte intervenţii (degajări persoane blocate în apartamente, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave,vetc), 242 de misiuni pentru asigurarea supravegherea zonei de producerea unei situaţii de urgenţă și 1.712 misiuni de recunoaștere în teren și educare preventivă a populației.

În 514 situaţii, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.
În urma situaţiilor de urgenţă produse (incendii, înec, accidente rutiere, persoane găsite decedate în apartamente), altele decât S.M.U.R.D., şi-au pierdut viaţa 24 persoane, dintre care zece adulți și doi copii, au decedat în urma unor incendii.

De menţionat este faptul că nici o persoană nu şi-a pierdut viaţa după sosirea echipajelor ISU Botoşani la locul intervenţiei.

Mai puține incendii decât în 2015

În 2016, subunităţile de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 512 de incendii, cu 7,24% mai puține decât în anul precedent (552 incendii în 2016). Dintre acestea, 111 au fost incendii de vegetație uscată. Peste 300 de incendii au fost stinse în cooperare cu serviciile voluntare pentru situații de urgență.

Cauzele stabilite pentru incendiile produse anul trecut sunt: coș, burlan de fum defect – 90; instalații/aparate electrice defecte/sub tensiune – 74; acțiune intenționată – 71; foc deschis în spații deschise/închise – 111; sisteme/mijlace de încălzire nesupravegheate/improvizate – 34; cenușă/jar/scântei – 32; jocul copiilor cu focul – 23; fumatul în locuri nepermise – 29; autoaprindere sau reacții chimice – 10; alte cauze (trăsnet, scurgeri produse inflamabile, defecțiuni tehnice, sudură) – 38.

Cele mai frecvente cauze au fost: coş, burlan de fum defect; instalaţii/aparate electrice defecte/sub tensiune; acţiune intenţionată și foc deschis în spaţii deschise/închise.
183 de persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, 12 dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale.
În anul 2016, 12 botoșăneni au decdat în incendiile care le-au cuprins locuințele.

Valoarea bunurilor salvate, în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani, a fost estimată la peste 55.800.000 lei, în timp ce pagubele provocate se cifrează la peste 3.000.000 lei.
Din cele 512 de incendii înregistrate anul trecut la nivelul judeţului Botoşani, 343 s-au produs la locuinţe şi anexe gospodărești.

Majoritatea evenimentelor cu foc au avut loc în mediul rural, în casele şi gospodăriile a căror proprietari sunt persoane de vârsta a treia care, din cauza vârstei înaintate şi a mobilităţii scăzute, neglijează curăţarea şi repararea periodică a coşurilor de fum sau sunt în imposibilitatea efectuării acestor operaţiuni.

De asemenea, nivelul de trai scăzut nu le permite apelarea la un electrician autorizat sau la o firmă de coşărit.

Analiza statistică a incendiilor la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti produse în anul 2016 pune în evidenţă faptul că majoritatea incendiilor au avut loc ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor, corelată cu situaţia financiară precară şi nivelul de trai scăzut al populaţiei, care a utilizat instalaţii şi aparate/echipamente electrice/ termice învechite, cu defecţiuni sau improvizaţii, coşuri de fum necurăţate, nereparate sau neizolate termic sau ca urmare a exploatării necorespunzătoare a sobelor de încălzit.

Îngrijorător este faptul că incendiile care au drept cauză acțiunile intenționate continuă să ocupe un procent ridicat.

Imagini de la eveniment puteți urmări la Știrile SOMAX TV de la ora 18.00.

Citeste si:

Facebook Comments