Pompierul-maratonist, singurul român care înfruntă deșertul pentru cauze umanitare

Pompierul-maratonist, singurul român care înfruntă deșertul pentru cauze umanitare

Pentru a fi un adevărat erou este nevoie de un suflet mare și de o voință de fier.

Cel puțin aceasta este lecția pe care o predă zi de zi, Iulian Rotariu, un pompier botoșănean. De fiecare dată când sună alarma,indiferent dacă este zi sau noapte, pleacă să salveze vieți, să lupte cu focul, pentru semenii săi. După ce se scutură de funingine și de oboseală, pornește din nou în misiune. De această dată singur, fără echipament de protecție și fără alt ajutor decât propria voință. Iulian Rotariu, este și un maratonist de elită, un om care străbate deșerturile și aleargă la limita supraviețuirii în locuri în care puțini s-ar aventura. Nu este doar un hobby excentric ci o nouă luptă pentru cei care au nevoie de un salvator. Iulian Rotariu aleargă și își riscă viața în cele mai aride locuri de pe pământ, pentru nevoiași, pentru oameni aflați în suferință și pentru toate cauzele ce necesită o strângere de fonduri și o sensibilizare publică.

De altfel puțini știu că în spatele salvatorului Iulian Rotariu se ascunde o poveste dramatică. Pompierul botoșănean a început să alerge pentru fiul său. Mai precis pentru a-i fi alături fiului său în lupta cu moartea în timpul unui transplant de inimă, Iulian Rotariu a alerga pe toată perioada operației în jurul spitalului din Târgul Mureș. După ce operația a reușit, Iulian Rotariu, a decis să-și folosească talentul proaspăt descoperit pentru a susține și alte cauze. Pur și simplu a decis să alerge pentru cei care au nevoie să le fie susținută cauza.

De atunci pompierul botoșănean a participat și a câștigat zeci de curse de maraton în toată țara. A urmat apoi provocarea extremă. A reușit să termine o cursă infernală în deșertul Sahara și apoi anul acesta maratonul din deșertul Gobi, o alergare pe viață și pe moarte trecând de la frig extrem la caniculă cu un rucsac de 15 kilograme în spate. Rezultatele au fost uimitoare pentru pompierul botoșănean. La ultimul maratin Iulian Rotariu s-a clasat al patrulea la general din 101 participanți din toată lumea, după ce a purtat 250 de kilometri drapelul României prin deșert. Experiența a fost dură și doar pregătirea și voința l-au ajutat pe pompierul botoșănean să treacă în siguranță linia de sosire.

Iulian Rotariu ajuns la 40 de ani, nu renunță la maratonurile extreme. Din contră tot în scop umanitar, va mai alerga odată în infern. De această dată va participa la o cursă în cel mai arid loc de pe Terra, deșertul Atacama în America de Sud. Pentru a face față acestei noi provocări, pompierul botoșănean, se antrenează intens.

Efortul și condițiile extreme nu sunt singura provocare pentru Iulian Rotariu. Fiecare cursă înseamnă un efort financiar deosebit. Pentru a ajunge la aceste destinații, pompierul botoșănean are nevoie de mulți bani. Impresionați de povestea dar și de ambiția sa, mulți oameni cu dare de mână dar și Inspectoratul pentru Situații de Urgență l-au ajutat să lupte pentru cauza sa. Pentru a alerga în Atacama, Iulian Rotariu mai are însă nevoie de peste 3000 de euro.

Un adevărat erou în special pentru copii cărora le susține cauza, Iulian Rotaru, este un pompier apreciat de toți colegii. Aceștia îl încurajează la fiecare competiție și se declară mândrii că pot servi alături de el.

Iulian Rotariu se pregătește pentru ultima cursă infernală din deșertul Atacama. Miza este uriașă. Un loc bun l-ar propulsa pentru o altă cursă la limita supraviețuirii. Este vorba de 250 de kilometri în deșertul alb din Antartica. Cu toate acestea Iulian Rotariu nu uită să-și facă zilnic datoria de pompier, demonstrând mereu că pentru a fi un adevărat erou nu este nevoie decât de un suflet mare și de o ambiție de fier.

 

Citeste si:

Facebook Comments