Portariuc, membru titular al Comitetului European al Regiunilor

Va reprezenta Asociația Municipiilor din România

Primarul municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc a fost numit oficial de către Consiliul Uniunii Europene drept membru titular al Comitetului European al Regiunilor (CoR), unde va reprezenta Asociația Municipiilor din România. Imediat după primirea confirmării acestei numiri, Ovidiu Portariuc a declarat că prioritatea sa în noua poziție va fi de a promova rolul major pe care îl au municipiile, ca poli de dezvoltare la nivelul regiunilor vizate în strategiile de finanțare ale Uniunii Europene.

Portariuc a mai spus că numirea în această înaltă poziție îi va oferi oportunitatea de a promova interesele municipiului Botoșani la Bruxelles, în special în ceea ce privește alocarea de fonduri europene.

Comitetul Regiunilor s-a înființat în 1994 și constituie Adunarea reprezentanților regionali și locali din Uniunea Europeană. CoR are 350 de membri – președinți de consilii regionale, primari sau alți aleși locali – din cele 28 de state membre ale Uniunii Eruopene.

Misiunea CoR este de a implica auoritățile regionale și locale în procesul decizional european și de a încuraja astfel o participare mai activă din partea cetățenilor, prin reprezentanții aleși direct de aceștia. CoR propune Comisiei Europene recomandări privind dezvoltarea regională și participă activ la realizarea legislației comunitare în materie de dezvoltare regională.

CoR veghează respectarea principiilor subsidiarității și proporționalității în politicile de dezvoltare ale Uniunii Europene, astfel încât deciziile să fie adoptate și aplicate la nivelul administrativ cel mai apropiat de cetățeni și care exercită competențele cele mai adecvate pentru implementarea respectivelor decizii.

Citeste si:

Facebook Comments