VIDEO! Povestea incredibilă de viață a unei botoșănence în Statele Unite

O ultimă dorință, pierderea unui suflet drag și un dor răvășitor de casă, sunt ingredientele dramatice ale unei acțiuni umanitare care a adus însă lumină la zeci de familii nevoiașe din județul Botoșani, Livia Aslam Pojoga, o botoșăneancă care trăiește de aproape 30 de ani în Statele Unite s-a întors în această vară pentru a respecta o ultimă dorință a fiicei sale moarte: aceea de a ajuta copii săraci și femeile abandonate de pe locurile sale natale. Cu sprijinul oamenilor cu suflet mare din Statele Unite, Livia a donat haine, rechizite, medicamente și alte obiecte necesare în zeci de sate.

Somax TV vă invită să descoperiți povestea fabuloasă și aproape greu de crezut a Liviei Aslam Pojoga femeia care își dedică viața carității.

Săptămâna trecută o delegație americană a sosit în județul Botoșani. A străbătut satele și a oferit nevoiașilor haine,mâncare, diferite obiecte casnice dar și asistență sanitară. Delegația a fost condusă de Livia Aslam Pojoga, o botoșăneancă care locuiește de 30 de ani în Statele Unite. De altfel întreaga acțiune umanitară a avut loc la inițiativa Liviei Aslam. Botoșăneanca, asistentă medicală în Florida și-a dorit să se întoarcă pentru a-i ajuta pe oamenii săraci de pe meleagurile sale natale. Au fost în comuna Roma, în zeci de sate din jurul Botoșaniului, dar și la Flămânzi.

Misiuni umanitare pe tot Globul

Această acțiune umanitară pornită de Livia Aslam a fost realizată cu ajutorul a sute de cetățeni americani convinși să doneze pentru această cauză. Livia și întregul grup de voluntari americani sunt implicați în zeci de misiuni umanitare pe tot globul. În spatele acestei acțiuni se află o poveste fabuloasă despre curaj, ambiție și în același timp durere profundă. Livia este botoșăneancă la origine, născută în comuna Roma. Până la 26 de ani a lucrat ca gestionară,în anii grei ai comunismului, pe Pietonalul Unirii, municipiul Botoșani. Și-a dorit însă să scape de acest regim represiv. Dorea un viitor mai bun pentru copiii ei și s-a gândit să riște totul pentru a ajunge în Statele Unite. În primăvara lui 1989, fără să știe că în luna decembrie a aceluiași an regimul Ceaușescu avea să cadă, Livia a fugit pentru a căuta libertatea.

Lupta pe viață și pe moarte printre gloanțele grănicerilor

Avea trei copii. A plecat doar cu un băiețel în vârstă de 6 ani. Fiicele sale au rămas cu părinții. În cazul în care ar fi murit în încercarea de a trece granița, acestea măcar ar fi rămas în viață. Au urmat zile de pândă în podul unei case de la graniță iar apoi o fugă pe viață și pe moarte printre gloanţele grănicerilor în fosta Iugoslavie.

A fost internată într-un lagăr de refugiați din Iugoslavia și a fost salvată de un pastor american care a adus-o în Statele Unite, în Florida. Livia nu cunoștea nici limba, nu avea bani sau bagaje. Doar hainele de pe ea. În 1990, a fost urmată și de ceilalți doi copii. A fost îndrumată către ajutor social, dar a refuzat. Și-a dorit să muncească și a cerut o slujbă cu ajutorul unui translator.

A urmat o perioadă cumplită pentru botoșăneancă. Relația cu soțul ei s-a deteriorat, până s-a ajuns la despărțire. Singură cu patru copii, într-o țară practic necunoscută, Livia a fost obligată să răzbată. Muncea zi și noapte, având două servicii pentru a-și întreține familia. Și-a găsit inclusiv o slujbă de asistentă medicală la un spital din Florida.

Fiica de 17 ani, împușcată mortal de iubitul ei

Rămași fără tată și cu o mamă care purta toate grijile casei, copiii Liviei au suferit cumplit. Și-au dorit încă de atunci să-i ajute pe cei nevoiași. Un incident teribil a transformat misiunea umanitară în realitate. În anul 2002, Gabriela, una dintre fiicele Liviei a fost împușcată mortal de iubitul acesteia, american. În însemnările tinerei, Livia Aslam a descoperit visul acesteia de a-i ajuta pe săraci. Din acel moment, botoșăneanca și-a dedicat viața ajutorării semenilor.

Iar campaniile umanitare au fost desfășurate în toată lumea. Din vara aceasta, Livia a revenit la Botoșani pentru a-i ajuta pe nevoiași în memoria fiicei sale.

Citeste si:

Facebook Comments