VIDEO! Povestea ultimului om care poate îmblânzi fierul ca acum 300 de ani

La Botoșani există un om care poate îmblânzi fierul așa cum se făcea acum câteva veacuri, doar cu un ciocan și un clește.

Se numește Ilie Dibu, trăiește la Flămânzi și este ultimul țigan potcovar autentic din Moldova. Din mâinile sale dibace, au luat naștere mii de potcoave. Generații întregi de cai au îndurat asprimea drumului datorită încălțărilor de fier croite special pentru ei de nea Ilie. Somax tv vă invită să urmăriți în exclusivitate povestea fascinantă a fierarului care încă păstrează și lucrează după tehnici, aproape dispărute, vechi de acum 300 de ani.

În orașul Flămânzi, nu departe de centrul localității, se află un loc desprins parcă din alte vremuri. Într-un atelier peste care s-au așezat veacurile, o mărturie idilică a secolelor trecute, se aude clinchetul ritmic al loviturilor de ciocan iar printre ușile vechi de lemn țâșnesc scântei.

Aici , în această capsulă a timpului lucrează nea Ilie Dibu, ultimul meșter potcovar autentic. Are 70 de ani și a trăit deja o viață de om. Cu toate acestea îmblânzește fierul în doar câteva minute, doar cu ajutorul ciocanului și al cleștelui. De câteva decenii, din mâinile sale dibace ies mii de potcoave. A învățat meșteșugul de la tatăl său, care l-a învățat la rândul său de la înaintași, și tot așa până în negura vremurilor.

De la 14 ani, potcovarul muncește în atelierul străbunilor săi.

De altfel nea Ilie, așa cum îl știu foarte bine generații întregi de săteni, este ultimul dintr-o întreagă generație de țigani fierari stabiliți pe moșiile vechilor boieri moldoveni din zonă. Face potcovare folosind doar tehnici de acum 300 de ani.

Potcoavele le face singur cu ajutorul ciocanului, al forjei și al cleștelui. Chiar și nicovala pe care bate fierul încins are peste trei veacuri vechime, fiind moștenită, la fel ca și atelierul de la străbunii săi.

Când îi vine un client, nea Ilie face aproape pe loc potcoave potrivite pentru fiecare cal. Cu o pricepere deosebită le montează în doar câteva minute, ajutat doar de proprietarul calului dar și de un vecin.

Pentru flămânzeni dar și pentru săteni care locuiesc în zonă, nea Ilie este o comoară. Și asta în condițiile în care mulți au cal și căruță. Vin doar la el să-și potcovească caii și se gândesc la faptul că potocovarul nu este veșnic.

În urma lui Nea Ilie Potcovarul rămâne doar amintirea și frumusețea unei meserii vechi și pe cale de dispariție. Potcovarul nu a reușit să-și găsească niciu ucenic.

După o viață de muncă, nea Ilie Dibu, nu se gândește încă să se pensioneze. Cât poate va mai face potcoave ajutându-și consătenii. Potcovarul, atelierul și meșteșugul său, sunt parcă ultimul zvon al unei lumi de mult apuse.

 

Citeste si:

Facebook Comments