VIDEO! Premieră la Botoșani. Rugby-ul, sportul bărbaților puternici practicat la Hlipiceni

Botoșaniul nu este doar un adevărat ținut al geniilor ci și un tărâm al bărbaților puternici. De altfel puțini știu că la noi în județ, din pasiune pentru sporturile bărbătești, a fost înființată singura echipă de rugby, a unei comune din România. Este vorba despre Clubul de rugby ”Sfântul Gheorghe” din Hlipiceni locul unde se adună cei mai puternici adolescenți din satele Botoșaniului. Aici se formează caractere, se întăresc mușchii și cel mai important, se formează o pepinieră de tinere speranțe în lumea sportului cu balonul oval.

În județul Botoșani, majoritatea tinerilor sunt pasionați de fotbal. Nu și la Hlipiceni însă. În această comună sportul bărbaților puternici, rugby-ul a devenit o adevărată pasiune pentru adolescenți. De altfel la Hlipiceni s-a născut și un adevărat star al rugby-ului românesc. Inspirați de acest model, tinerii din Hlipiceni dar și din satele învecinate practică de ani de zile sportul durilor. Mai mult decât atât, în urmă cu doi ani, un tânăr absolvent de teologie, fost jucător de rugby în anii liceului s-a gândit să-i învețe, rugby, pe băieții din comună. Și asta mai ales după ce a observat că tinerii din Hlipiceni sunt voinici și determinați.

Așa a luat naștere prima echipă de rugby din România, fondată în mediul rural. Noua asociație sportivă poartă numele Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruință, iar în echipă joacă 20 dintre cei mai voinici băieți din comună. Au fost cooptați inclusiv jucători din satele învecinate. Cu sprijinul Primăriei, care a transformat stadionul de fotbal în teren pentru rugby, pasiunea pentru rugby, a băieților din comună a devenit realitate.

Tinerii din comună joacă în Campionatul Național de rugby Under 16.

Băieții joacă de plăcere, mai ales că au primit echipamente din Franța, chiar de la idolul lor, Romeo Gontineac, rugbyst-ul român din Hlipiceni. Sunt înnebuniţi după placaje și luptă pe teren cu tenacitate și determinare pentru fiecare balon.

În echipă au fost cooptați și doi coloși din comuna vecină, Călărași. La numai 16 ani, abia împliniți, Claudiu și Alex au în jur de 1. 90 metri înălțime și mușchi de fier.

La fiecare meci, oamenii din comună vin să-i susțină pe tinerii rugby-iști. Este un eveniment aparte în comună, trăit cu sufletul la gură de întreaga tribună iar fiecare eseu al Hlipiceniului este un motiv de bucurie. De altfel, oamenii în putere ai satului spun că au găsit și secretul forței deosebite a flăcăilor din Hlipiceni.

Din păcate, deocamdată comuna nu se poate gândi la o echipă de seniori, mai ales fiindcă nu au suficiente fonduri și nici baze de antrenament. De aceea clubul de rugby din comună este și o importantă rampă de lansare a tinerilor talentați către eșaloanele superioare.

Iar un bun exemplu este Alex Tucaliuc. Acesta visează la o carieră de rugbist, chiar la un loc în Naționala României. Primul pas l-a făcut deja, fiind selecționat la una dintre cele mai bune echipe din Moldova.

Rugby-ul rămâne o pasiune vie pentru tinerii din Hlipiceni,Răuseni, Călărași și alte localități învecinate oferind o alternativă educativă și sănătoasă tinerilor de a-și petrece timpul liber.

 

Citeste si:

Facebook Comments