Preț de lux pentru un fotoliu de senator

Cât costă să devii senator? Aproximativ 42 de ani de muncă pentru un român cu salariu minim pe economie.

O mică avere, spun botoșănenii de rând. Pare însă să merite având în vedere marea înghesuială a politicienilor de dinaintea alegerilor parlamentare. Aflăm cu stupoare din declarațiile senatorilor

de Botoșani că s-au împrumutat de la bănci sau de la bogații urbei pentru a sponsoriza partidul în campania electorală. Cireașa de pe tort: banii se întorc în buzunarele lor pentru că îi vor recupera de la stat.

Să fii senator nu-i de ici de colo.

La capitală nu ajunge însă oricine. Fără câteva sute de milioane de lei vechi la purtător sunt slabe șanse să ai statut de senator

. Un om de rând cu un salariu minim pe ecomnomie de 1250 de lei ar trebui să muncească peste 40 de ani, să pună toți banii deoparte pentru a sponsoriza partidul cu 63 000 lei, cam acesta este costul unui fotoliu cald.

La o simplă privire aruncată pe declarațiile de avere ale senatorilor de Botoșani observăm că, liberalul Costel Șoptică s-a împrumutat cu exact o lună înaintea alegerilor cu 63 500 de lei de la afaceristul Tonino Boldea. S-a meritat. Șoptică a tars lozul cel mare.

Până în luna mai a acestui an va trebui însă să-i restituie datoria afaceristului botoșănen.

Cu peste 61 000 de lei au contribuit și cei doi senatori social dmeocrați, Doina Federovici și Lucian Trufin. În declarațiile lor de avere nu se specifică de unde provin banii.

Legea Finanțării Partidelor avantajează marile partide. Iar până la urmă… campania electorală este plătită de contribuabili.

Citeste si:

Facebook Comments