Preţul motorinei, cu cel puţin 1 leu/litru mai mare decât în august 2017. Transportatorii cer Guvernului să elimine supraacciza

Preţul motorinei, cu cel puţin 1 leu/litru mai mare decât în august 2017. Transportatorii cer Guvernului să elimine supraacciza

Preţul motorinei este, în present, cu cel puţin 1 leu/litru mai mare faţă de luna august 2017, ultima lună înainte de majorarea accizei la carburanţi, atrag atenţia transportatorii, care solicită Guvernului să elimine supraacciza la carburanţi pentru a proteja industria de transport şi implicit populaţia, în lipsa unei scheme de rambursare a supraaccizei către transportatori.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) atrage atenţia că firmele de transport rutier vor fi nevoite să crească tarifele de transport marfă cu 20%, cu efecte directe şi imediate în preţurile la raft ale produselor de strictă necesitate şi similar tarifele de transport persoane, ca urmare a creşterii costurilor cu carburantul după majorarea accizei şi a lipsei unei scheme de rambursare a acesteia.

În prezent preţul motorinei este mai mare cu cel puţin 1 leu/litru faţă de luna august 2017, ultima lună înainte de majorarea accizei la carburanţi. Faţă de finalul lunii august 2017, preţul barilului de petrol a crescut cu 40%, de la 50 la 70 dolari/baril, iar moneda naţională s-a depreciat faţă de euro cu 1,5% (preţurile produselor finite obţinute din petrol se calculează în euro).

La toate aceste creşteri se adaugă şi majorarea cu peste 21% a accizei la motorină, în 15 septembrie şi 1 octombrie 2017, de la 1518,04 RON/1000 litri la 1838,04 RON/1000 litri, impactul accizei şi TVA-ului în preţul carburantului la pompă fiind în acest moment de 50%.

Citeste mai mult: adev.ro/p3h1ex

 

Citeste si:

Facebook Comments