Primar acuzat că este ilegal în funcție

Primar acuzat că este ilegal în funcție

Primarul de la Dobârceni, Radu Livinschi, este acuzat că este ilegal în funcție. Situația din județul Botoșani a ajuns și pe masa premierului Dacian Cioloș, după ce Aurel Axine, șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comună a trimis o scrisoare deschisă.

Primarul comunei Dobarceni, Radu Livinschi, este în centrul unui scandal care a ajuns și în atenția primului ministru al României, Daician Cioloș. Într-o scrisoare deschisă a unui consătean, expediată premierului, Livinschi este acuzat că ocupă funcția din fruntea comunei deși, legal, nu ar avea acest drept.

Aurel Axine, șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comună Dobarceni, este cel care a formulat sesizarea și i-a trimis-o premierului Dacian Ciolos. Axinte acuză și că această ilegalitate este trecută cu vederea de către secretarul primăriei, care în această situație i-ar fi complice edilului.

Pe scurt, faptele relatate în scrisoare: în 2013, Radu Livinschi a fost condamnat de Judecătoria Săveni la un an de închisoare cu suspendare, stabilindu-se și un termen de încercare de trei ani. Condamnarea a fost hotărâtă de judecători pentru refuzul lui Livinschi de a se supune recoltării probelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei, când a fost depistat la volan sub influența băuturilor alcoolice. Infracțiunea se întâmpla pe 1 iunie 2013.

La aproape doi ani de la hotărârea instanței în ce-l privește pe Radu Livinschi, Axinte a sesizat Prefectura în acest caz, iar pe 11 ianuarie 2016 s-a emis ordinul de prefect care dispunea încetarea mandatului primarului de la Dobarceni. Livinschi a revenit însă, după următoarele alegeri, în fotoliul de primar al comunei Dobârceni.

În alta ordine de idei, în scrisoare se mai spune că vinovată de nepunerea în aplicarea unei hotărâri judecătorești, încă din decembrie 2013, este secretarul Cimbru Liliana. Cu ocazia demiterii primarului Livinschi Radu, din luna ianuarie 2016, secretarul Cimbru Liliana a afirmat că nu a știut de condamnare. Odată cu validarea primarului Livinschi Radu, în urma alegerilor locale din iunie 2016, aceasta era obligată să sesizeze Instituția Prefectului județului Botoșani, despre faptul că Livinschi Radu încă nu are dreptul să ocupe această funcție. Nefăcând acest lucru, se face vinovată și dumneaei de abuz în serviciu și complicitate la nepunerea în executare a unei hotărâri judecătorești.

La rândul său, Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a precizat că situația primarului de la Dobârceni i-a fost adusă la cunoștință și a început demersurile legale, solicitându-i secretarului comunei să-și exercite obligațiile, conform legii. Altfel, îi va formula plângere penală.

Prefectul Dan Nechifor a mai explicat că acel referat este anexat la ordinul emis de el. În cazul în care acest referat lipsește ordinul poate fi anulat de drept, iar prefectul poate fi tras la răspundere în fața tribunalului de judecată.

Citeste si:

Facebook Comments