Probele procurorilor DNA i-au închis gura lui Florin Țurcanu

Fostul șef CJ riscă arestarea

Fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, a rămas mut în fața probelor prezentate de procurorii DNA. Surprins de datele exacte prezentate de procurori şi pus faţă în faţă cu probele, Florin Ţurcanu a făcut uz de dreptul de a nu mai face declaraţii, refuzând să colaboreze cu anchetatorii.

Casa construită pe Aleea Pajiştei de familia fostului preşedinte CJ, Florin Ţurcanu figurează în documentele oficiale ale instituţiilor, dar nu apare pe hărţile publice. În plus, deşi terenul este deţinut din 2013, până în prezent la Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Botoşani nu s-a achitat niciun leu impozit. Aceasta este concluzia procurorilor DNA, care au verificat întregul istoric al construcţiei.

Datele obţinute de anchetatori l-au surprins pe fostul preşedinte CJ, care, în primă fază, a dat o declaraţie prin care nega o serie de aspecte prezentate de procurori. Dar când i s-a adus la cunoştinţă că a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi i s-au adus la cunoştinţă învinuirile, Florin Ţurcanu a avut o schimbare radicală. Acesta a făcut uz de dreptul de a nu mai face declaraţii, refuzând să colaboreze cu anchetatorii.

Fostul preşedinte al CJ este asistat de reprezentanţii unui cabinet de avocatură din Suceava şi de un avocat din Cluj. Aceștia au solicitat o măsură mai blândă invocând o serie de probleme de natură medicală dar şi faptul că trebuie să aibă grijă de copii.

Cu toate acestea, Florin Ţurcanu şi-a petrecut noaptea de marţi spre miercuri în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava. Propunerea de arestare preventivă a fost înaintată la instanţă de reprezentanţii DNA – Serviciul Teritorial Suceava.

Florin Țurcanu, în calitate de președinte al Consiliului Județean, este acuzat că ar fi pretins și primit de la omul de afaceri Marcel Vasile Bîrsan, administratorul societăţii Cornell’s Floor SRL, sume de bani sau alte foloase materiale. Toate acestea reprezintă contravaloarea unor lucrări de construcție și amenajare executate la locuinţa de pe Aleea Pajiştei din municipiul Botoşani ridicată pe numele tatălui socru al Lui Țurcanu. Valoarea chetuielilor este de aproape 272 de mii de lei, la care se mai adaugă și achiziționarea unor aparate și bunuri de uz casnic.

În schimb, Florin Ţurcanu i-ar fi promis omului de afaceri că își va folosi influența pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul CJ și a două primării de comună pentru a i se facilita atribuirea, prin încredințare directă, a trei contracte de lucrări și furnizare de bunuri, în valoare de peste 600 de mii de lei, către firmele administrate de inculpatul Bîrsan Vasile Marcel, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

În același context, Ţurcanu i-ar mai fi promis lui Bîrsan că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean, pentru a-i determina pe aceștia să favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru câștigarea unor licitații publice privind contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri europene, bugetul de stat și bugetul local.

Marți dimineață, procurorii Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Suceava au fost la Consiliul Județean Botoșani de unde au ridicat mai multe documente de la arhitectul șef care vizează construcția casei de la Lebăda. La începutul lunii martie, DNA a ridicat documente privind planul urbanistic zonal și de la Primăria Municipiului Botoșani, documente care vizează același imobil.

În cursul zilei de marți, anchetatorii DNA au stat aproape 8 ore la casa de la Lebăda în care locuiește Florin Țurcanu, împreună cu familia acestuia. După ce au făcut mai multe fotografii și câteva măsurători, cei de la DNA au plecat la Suceava împreună cu Florin Țurcanu.

Ordonanţa de reţinere expiră miercuri, în jurul orei 20.

Citeste si:

Facebook Comments