Problema colectării gunoiului din județ rămâne nerezolvată

Chiar dacă în urmă cu o săptămână președintele Consiliului Județean Botoșani, Costică Macaleți, a anunțat că s-a semnat contractul pentru gestionarea depozitului de deșeuri de la Stăuceni, totuși problema colectării acestuia nu a fost rezolvată.

Prima strigare în licitaţia pentru colectarea şi transportul gunoiului a avut loc. Comisia de licitaţie privind găsirea operatorilor care să se ocupe de colectarea şi transportul deşeurilor din judeţ la depozitul de la Victoria- Stăuceni a stabilit câştigătorii, în urma ofertelor depuse.

Este vorba de asocierea Flor Construct- Ritmic Com Suceava pentru lotul 1- Dorohoi, lotul 2- Săveni şi lotul 5- Flămânzi. Apoil la lotul 3- Ştefăneşti a fost obţinut de Diasil şi Rosal Roman iar lotul 4- Botoşani a fost adjudecat de Rosal Bucureşti.

Numai că acum urmează perioada de contestaţii de zece zile, la autoritatea contractantă. Procedura s-a schimbat, în sensul că mai întâi se face o notificare către autoritatea contractantă , iar dacă se răspunde pozitiv nu se mai merge la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Dacă nu se rezolvă la autoritatea contractantă, se merge la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi mai durează încă zece zile depunerea contestaţiei şi alte 20 de zile pentru soluţionarea ei.

Tot acest procedeu poate dura și până în luna noiembrie, a spus comisarul șef Răzvan Rotaru, ceea ce va crea mari probleme în colectarea și transportul deșeurilor din județ.

Răzvan Rotaru a mai spus că deja sunt probleme cu transportul gunoiului, minore nu foarte grave, dar, care în timp, se pot agrava. Mai mult, pe perioada de vară gunoiul necolectat sau depozitat în locuri neautorizate pot deveni focare de infecție.

Până la finalizarea procedurilor pentru semnarea contractelor cu firmele care vor asigura colectarea și transportul deșeurilor din județ, aceste servicii vor fi asigurate de cele fac aceste servicii în prezent. Numai că o parte din ele refuză să presteze aceste servicii pentru că lucează în pierdere și, din această cauză, solicită o modificare de preț la contractele încheiate. Această situație din județ va ajunge și pe masa prefectului pentru a se găsi o cale de rezolvare.

Licitația pentru gestionarea depozitului de deșeuri de la Stăuceni a fost câștigată de asocierea dintre Diasil Service Suceava și Rossal Roman. Contractul a fost semnat pe o perioadă de 8 ani și vizează administrarea celor patru stații de transfer de la Dorohoi, Flămânzi, Ștefănești și Săveni și transferul către depozitul central Stăuceni, cât și sortarea și depozitarea deșeurilor, dar și administrarea depozitului.

Noul operator are o perioadă de pregătire și mobilizare de 56 de zile în care depozitul de la Stăuceni trebuie să devină funcțional.

Până acum, licitația pentru gestionarea depozitului de la Stăuceni a eșuat de două ori, din cauza că firmele nu îndeplineau condițiile din caietul de sarcini. La cea de a treia licitație, organizată în aprilie, a fost stabilită o câștigătoare, însă aceasta a fost descalificată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. În cele din urmă, a fost aleasă drept câștigătoare a doua ofertă ca preț, cea de 35 de milioane de lei făcută de asocierea Diasil Suceava-Rosal.

Citeste si:

Facebook Comments