Probleme la Căminul de vârstnici de la Trușești

Probleme la Căminul de vârstnici de la Trușești.

Reprezentanți ai unității sociale au prezentat în cadrul Comisiei pentru Incluziunea Socială organizată de Instituția Prefectului situația dificilă care persistă de mai mult timp. Este vorba de fondurile financiare mici care nu pot acoperi toate plățile către furnizori și, din această cauză, unitatea socială poate fi închisă. Astfel, cei 53 de beneficiari, dar și salariații se află în situația de a rămâne pe străzi.

În anul 2010, Spitalul de la Trușești s-a transformat în Cămin pentru vârstnici cu o capacitate de 60 de locuri.

Această unitate a fost finanțată la început de Ministerul Muncii până la data de 31 octombrie 2015. Așa că, începând cu 1 noiembrie 2016, Căminul de la Trușești a trebuit să se autofinanțeze cu veniturile de la bătrânii-beneficiari dar și cu fonduri de la consiliul local Trușești.

Cea mai mică pensie a unui beneficiar de la Căminul din Trușești este de 350 de lei, din care i se opresc doar 60 la sută din venituri, în condițiile în care standardul de cost stabilit de Ministerul Muncii este de o 1.982 de lei pe lună.

Jumătate dintre beneficiari nu mai au pe nimeni din familie, nu au locuințe, deci nu are cine să-i preia în cazul în care unitatea va fi închisă.

În cadrul Căminului sunt doar 37 de beneficiari din Trușești, restul sunt veniți din alte comune ale județului Botoșani. De aceea, conducerea unității sociale propune ca și primăriile de unde vin și ceilalți beneficiari să contribuie alături de Primăria Trușești la bugetul căminului.

La finalul întâlnirii, directorul de la Agenția de Plăți și Inspecție Socială Botoșani, Sebastian Tocariu, a propus ca să se convoace o nouă şedinţă, săptămâna viitoare, la care să participe mai mulţi primari, reprezentanţi ai instituţiilor de finanţe şi de la Consiliul Judeţean pentru a se găsi soluţii menite să scoată din impas unitatea de la Truşeşti.

Citeste si:

Facebook Comments