Profesorii amenință cu boicotarea examenelor

Nemulțumiți că se majorează doar salariile din sănătate

Dezamăgire totală în rândul profesorilor legat de salarizarea bugetarilor. Cadrele didactice supărate că se vor majora salariile doar la Sănătate. Dascălii se așteptau ca salariile să fie majorate la fel în ca în Sănătate. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Sindicaliștii din Educație susțin că proiectul de act normativ nu le aduce nicio majorare salarială. Doar un premiu pe care îl consideră nesemnificativ, de 2%, pentru performanță. Și din această cauza nu merită efortul de a obține acest premiu, spun sindicaliștii.

Deși ministrul Muncii îi acuză pe liderii sindicali ai profesorilor că ar fi invidioși că cei din Sănătate câștigă, șefii sindicatelor din învățământ spun altceva. Liderii sindicali ai profesorilor afirmă că înțeleg necesitățile din sistemul sanitar și susțin majorările propuse, dar atenționează că la fel de importantă pentru societate este și și educația.

În aceste condiții, cadrele didactice vor fi chemate de liderii lor de sindicat să decidă, în scurt timp, eventuale acțiuni de protest, fiind luată în calcul chiar și boicotarea examenelor naționale.

Proiectul noii Legi a salarizării bugetarilor, pregătit de Ministerul Muncii, prevede creșteri salariale în special în Sănătate, dar și în Educație și Administrație publică, în aceste sectoare ceva mai mici decât în sistemul de sănătate. Astfel, sindicatele din Educație și Administrație publică și-au anunțat deja indignarea. Vor majorări ca în Sănătate.

Noul proiect își propune corectarea pe orizontală și verticală a structurii salariale în Sănătate, rezolvarea disfuncționalităților de încadrare pentru toate familiile ocupaționale, creșterea echității salariale în administrația publică centrală și introducerea de bonusuri de performanță pentru Sănătate și Educație. Astfel, Guvernul aduce remunerații egale pentru persoane pe aceleași funcții, cu aceeași vechime și cu aceleași atribuții în cadrul aceleiași unități.

În Sănătate, se pregătesc cele mai mari creșteri salariale din sistemul bugetar. Pentru unii angajați din acest domeniu, creșterea va ajunge și la 1.000 de lei, tocmai pentru eliminarea inechităților. Salariile debutanților ar urma să crească cu aproximativ 10%.

Ordonatorii principali de credite pot acorda premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statutul de funcții, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii criteriilor de performanță. Iar criteriile de performanță se vor elabora de către ministere.

De la 1 ianuarie 2017 ar urma să se introducă și pentru personalul didactic auxiliar.

Sindicatele din administrație sunt nemulțumite că principalele creșteri salariale îi vizează pe cei care lucrează în administrația centrală și nu pe angajații din teritoriu.

Citeste si:

Facebook Comments