VIDEO! Profesorii amenință cu proteste

Problemele legate de salarii îi aduc pe profesori în pragul grevei. Buimăciţi de cap încât nici nu mai ştiu cum să-şi citească propriul fluturaş de salariu, dascălii se gândesc serios la acţiuni de protest. După ce majorarea cu 25 la sută de anul trecut le-a fost anulată de transferul contribuțiilor, acum află că instituţiile de învăţământ au probleme la încadrarea în buget.

În lipsa fondurilor necesare, în ianuarie, ministerul a solicitat inspectoratelor şcolare să se încadreze în bugetele alocate anului 2018. La nivel naţional, situaţia este cu atât mai gravă cu cât foarte multe judeţe nu au fonduri pentru plata salariilor pe ultimele luni ale anului. Situaţia este asemănătoare şi la Botoşani, unde anul trecut bugetul de salarii a fost depăşit cu 3 la sută. Reprezentanţii sindicatelor spun că problema e modul cum se calculează bugetele, pe baza costului standard per elev.

Cele mai mari probleme sunt la şcolile din oraş, cu mulţi elevi şi mulţi profesori foarte bine calificaţi, cu grade didactice mari, gradaţii de merit, și care au salarii pe măsură. De aceea, nu se încadrează în banii ce le-au fost alocaţi.

În martie, salariile profesorilor ar urma să se majoreze din nou, cu 20 la sută, după ce precedenta majorare de 25 la sută s-a transfomat, de fapt, în doar 3-4 la sută, odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.

Citeste si:

Facebook Comments