VIDEO! Profesorii de la orașe ar putea preda și la sate

Soluţie controversată avansată de ministrul educaţiei, Valentin Popa, care doreşte să crească performanţele elevilor de la ţară cu ajutorul profesorilor de la oraş. Deşi sunt bani pentru asta, lucrurile nu sunt chiar atât de simple, spun cadrele didactice din Botoşani, mai ales că acest lucru a fost şi e încă posibil şi acum dar nimeni nu se înghesuie să facă naveta. Noua propunere ar trebui să ofere stimulente mult mai mari pentru cine se duce să predea la şcolile din mediul rural dar părerile rămân împărţite.

Anunţul a venit ieri, când ministrul, aflat la Suceava, a ridicat problema învăţământului din mediul rural, unde sunt prea puţine cadre didactice, o parte dintre ele necalificate. Ca să acopere acest deficit, le propune profesorilor din oraşe să se ducă la ţară şi să predea câteva ore pe săptămână. Pentru asta ar primi bani în plus, mai mulţi decât ar primi dacă ar face acest lucru acum. Totul din fonduri europene. De toate acestea, profesorii botoşăneni au auzit deja. Sunt de părere că ar fi o iniţativă bună însă deocamdată nu sunt nici pro nici contra.

Lucrul acesta e posibil şi acum, mai spune liderul de sindicat. Dar nu este o opţiune la care apelează mulţi profesori, pentru că nu e convenabil. La fel cum nu e nici pentru profesorii care predau cu normă întreagă la ţară, de unde şi problema cu care se confruntă sistemul de învăţământ din această zonă.

Chiar şi după măririle salariale din martie, un profesor ce intră pentru prima oară în învăţământ este încadrat cu un salariu de 1.500 de lei în mână. De cealaltă parte, pentru proiectul propus de ministru, ar fi aproximativ 300 de milioane de euro.

 

Citeste si:

Facebook Comments