Proiect pentru despăgubirea agricultorilor

Vești bune pentru fermierii botoșăneni care au fost afectați de diferite fenomene meteorologice sau de boli.

Pagubele produse în agricultură și zootehnie vor putea fi acoperite dintr-un fond special.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a lansat spre dezbatere publică un proiect de ordonanţă prin care se vizează înfiinţarea unui fond naţional mutual agricol, care să le acorde compensaţii agricultorilor care suferă pierderi ca urmare a unor fenomene climatice nefavorabile, izbucnirii unor boli la animale sau plante, ori infestări cu dăunători.

Pentru acordarea acestor compensaţii, se va înfiinţa şi Comisia Naţională pentru Monitorizarea Riscurilor în Agricultură. În teritoriu urmează să se formeze comisiile judeţene pentru constatarea pagubelor, care vor funcţiona pe lângă Instituţia Prefectului.

În acest proiect de ordonanţă se precizează că, de la 1 ianuarie 2018, compensaţiile financiare se acordă numai fermierilor înscrişi în fondul mutual şi care vor contribui la acesta.

Măsura luată de Guvern a fost luată după ce, în ultimii ani, fermierii s-au confruntat cu grindina, inundațiile sau secetă, care au compromis recoltele. Ori cu diferite boli la animale, precum anemia infecţioasă la cai sau boala limbii albastre la bovine.

Numai în vara acestui an, în județul Botoșani, aproape jumătate din suprafața arabilă, adică 170 de mii de hectare din 400 de mii, a fost afectată de secetă, iar crescătorii de animale au fost nevoiți să le vândă pe prețuri foarte mici pentru că nu aveau apă pentru adăpat.

Citeste si:

Facebook Comments