Proiecte pentru prevenirea poluării cu nutrienţi

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a organizat la Botoșani, o dezbatere publică referitor la reducerea poluării cu nitrați, măsurile pentru prevenirea poluării și sursele de finanțare pentru investițiile care susțin aceste demersuri.

La întâlnire au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, autorităților cu responsabilităţi în domeniu, precum și specialiști din mediul academic și societății civile din județul Botoșani. În cadrul dezbaterii, au avut intervenții reprezentanți ai autorităților centrale, experți din domeniul protecţiei mediului, membri ai comunității academice, reprezentanți ai diferitelor instituții implicate în implementarea, monitorizarea şi controlul Directivei Nitraţi.

De asemenea, s-au punctat componentele unor proiecte la îndemână. Una din acestea este componenta investiţiilor la nivel de comună în zonele vulnerabile, cum ar fi sisteme de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd, respectiv platforme betonate cu capacitate de stocare de 2.000 de metri cubi şi canal colector, boxe pentru colectarea gunoiului sau bazin colector levigat.

Specialiştii din cadrul Ministerului Mediului au explicat că este absolut necesar ca fermierii să respecte codul de bune practici agricole. Specialiştii de mediu au arătat că statul încearcă să încurajeze aceste practici şi prin acordarea de subvenţii pentru susţinerea activităţilor agricole.

Astfel, fermierii care solicită ajutoare financiare de la stat sunt nevoiţi să respecte codul de bune practici care se referă în general la menţinerea măsurilor de ecocondiţionalitate.

De asemenea, s-a punctat şi pe necesitatea îmbunătăţirii calităţii apei, în condiţiile în care judeţul nu a ieşit cu rezultate prea bune din acest punct de vedere, la un control demarat de la nivel naţional.

 

Citeste si:

Facebook Comments