VIDEO! Protestul de la Flămânzi 2017

Dacă în marile orașe, Piețele au fost luate cu asalt de sute de mii de români care și-au strigat din toți rărunchii supărarea, la sate oamenii au protestat în tăcere.

Fără pancarte, fără portavoce. Lângă sobă, cu radioul dat la maxim, bătrânii din Flămânzi vorbesc, pe înțelesul lor, despre măsurile Guvernului.

Se împlinesc 110 de ani de la Răscoala din Flămânzi. Acum pe străzile orașului este liniște. Oamenii își văd cuminți, fiecare de treaba sa. Vorbesc în tihnă despre ce se întâmplă în Capitală și în marile orașe ale țării. Unii îi susțin, alții îi condamnă pe sutele de mii de români care protestează. Și mai sunt unii pe care nu îi interesează.

Au greutățile și probleme lor.

Moșul Ioan Avătămăniței e unul dintre bătrâneii locului care este mereu la curent cu ce se întâmplă în țară. La cei peste 90 de ani ai săi, bătrânul, sprijinit într-o cârjă, încă mai colindă orașele și stânge bani pentru a ajuta bisericile din localitate. A auzit și a ascultat cu mare atenție știrile despre evenimentele din țară. Moșul Ioan s-a întâlnit pe prispa casei sale cu alți doi bătrâni simpatici, ca într-o adunare ad-hoc, să discute despre revolta românilor de pretutindeni.

Erau de partea tinerilor care, la finele săptămânii trecute, cereau cu înverșunare abrogarea Ordonanței 13.

Nu au multe să le reproșeze celor pe care i-au trimis la conducerea țării. S-au ținut de cuvânt și și-au dus la îndeplinire făcute în campania electorală. Dar poate ar fi trebuit să se gândească mai mult înainte de a da ordonanța 13, pentru ca mai apoi forțați, să renunțe la ea.

Nu au atât de multă școală ca cei care s-au jucat cu modificarea codurilor penale, dar știu că nu au făcut bine.

Nu au făcut decât să stârnească furia oamenilor, care nu vor să renunțe la proteste nici după ce ordonanța a fost abrogată. Iar aceste proteste le-au amintit de faptul că au rămas singuri pe lume. Că ai lor nepoți și tineri au luat calea străinătății.

110 ani au trecut de când o altfel de nedreptate a boierilor din acele vremuri i-a făcut pe țărani să se răscoale împotriva lor.

Atunci a fost teama că vor rămâne fără loc de muncă, fără hrană, acum oamenilor le era teamă că vor rămâne fără demnitate, fără dreptate.

Citeste si:

Facebook Comments