Puțini salariați, mulți șomeri și pensionari

Puțini salariați, mulți șomeri și pensionari

Avem mai mulți șomeri, pensionari și asistați decât salariați. De fapt, numărul celor din prima categorie este de două ori mai mare decât numărul botoșănenilor angajați. Cel puțin așa arată cifrele de la Statistică.

La sfârșitul lunii octombrie a anului 2016 numărul angajaților din județul Botoșani era de 54.103. Dintre aceștia 52,808 lucrau în domeniul privat. În ceea ce privește câștigul salarial mediu brut, în luna octombrie, acesta era de 2239 lei de persoană cu o medie a anului trecut de 2139 lei de persoană. Cât despre câștigul salarial mediu net s-a înregistrat o cifră de 1623 de lei de persoană.

Numărul angajaților nu este nici pe departe mare.

Ba mai mult decât atât el se dovedește a fi aproape de două ori mai mic decât numărul asistaților sociali, al pensionarilor dar și al șomerilor, care se ridică la aproape 100.000. În comparație cu numărul șomerilor numărul asistaților sociali este totuși mic. Aproximativ 5000 de persoane beneficiază de ajutoare sociale și peste 7000 primesc alocații de susținere a familiei.

Numărul șomerilor a crescut în județul Botoșani.7536 de persoane erau înregistrate fără loc de muncă. Conform Institutului Național de Statistică în luna octombrie rata șomajului a fost de 5,1 la %, cu o medie a anului de 4,87.

Nu doar șomerii ci și numărul pensionarilor a crescut peste 70.000 în anul 2016.

Numărul celor care sunt în căutarea unui loc de muncă,înregistrați la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă este de 7590 de persoane. Teodor Dimitriu, directorul instituției spune că dintre aceștia peste 6000 nu au nici măcar opt clase. Acest lucru îi împiedică să se înscrie pentru un curs de calificare gratuit.

Cei mai mulți șomeri provin din rîndul celor încadrați între 40 și 49 de ani. Cei mai puțini șomeri au între 25 și 39 de ani.

Citeste si:

Facebook Comments