Rămășițele ultimilor giganți ai Terrei păstrate la Botoșani

Avem cei mai frumoși fildeși de mamut din Europa

Botoșaniul a fost patria uriașilor ghețurilor. Și nu este o simplă metaforă ci o realitate evidențiată de săpăturile arheologice de pe teritoriul județului. În urmă cu aproximativ 30 de ani arheologii descopereau pe malul Prutului zeci de rămășițe ale mamuților lânoși, adevărați giganți ai Epocii Glaciare, rude îndepărtate ale elefantului. De altfel muzeul județean de istorie dar și muzeul de arheologie din Săveni dețin câțiva fildeși cu dimensiuni impresionante ale acestor uriași care străbătut câmpiile înghețate ale Botoșaniului acum câteva zeci de mii de ani. Fildeșii expuși și astăzi, impresionează prin dimensiuni.

Muzeografii spun că la Săveni, în muzeul de arheologie se află cel mai mare și mai frumos fildeș de mamut din Europa. Rămășița unui mamut gigant care a murit sau a fost vânat pe malurile Prutului.

De altfel și străinii sau savanții care vizitează muzeul din Săveni au rămas impresionați de frumusețea și dimensiunile rămășițelor de mamut conservate, spunând că nici măcar în Statele Unite, una dintre cele mai cunoscute zone locuite de giganții ghețurilor nu au văzut un asemenea exponat.

Botoșaniul se poate mândri și cu o serie de așezări de vânători de mamuți de acum aproximativ 40.000 de ani în urmă, care au locuit pe teritoriul județului. Atrași de mega-bestiile pe care le vânau aceștia și-a stabilit tabere în special în zona Ripiceniului. Una dintre aceste tabere ale ucigașilor de mamuți este conservată la Muzeul Județean de Istorie.

Aceste exponate arată o bogăție uriașă a vestigiilor de pe teritoriul județului Botoșani și o locuire a teritoriului începând cu epoca pietrei. Mamuții lânoși au fost ultimii giganți care au străbătut planeta și erau adaptați climatului rece al Erei Glaciare.

Citeste si:

Facebook Comments