VIDEO! Rate uriașe pentru Primărie după creșterea ROBOR

Încă o lovitură dată bugetului local după ce, la începutul acestui an, băncile au scumpit din nou creditele. Astfel, pentru împrumuturile cu dobândă variabilă la care municipiul mai are de plătit, rata este de mai mult de două ori mai mare, iar reprezentanţii primăriei se aşteaptă la noi creşteri în perioada următoare. Cu aproape 120.000 de lei sunt mai mari ratele lunare acum.

Pentru aceleaşi împrumuturi, reprezentanţii primăriei au reuşit în 2017 să renegocieze dobânzile. Drept urmare, până în urmă cu puţin timp, aveau de plătit 94.000 de lei lunar. La începutul acestui an însă, suma a crescut din nou, astfel că, în prezent, municipiul are de plătit pentru creditele făcute la bancă peste 210.000 de lei în fiecare lună. Asta s-a întâmplat deoarece, spune primarul Cătălin Flutur, a crescut ROBOR, care influenţează direct costul creditelor.

Per total, din această cauză municipalitatea ar avea de plătit cu aproape 1.5 milioane de lei mai mult în fiecare an. Iar veştile nu sunt bune, mai ales că se anunţă noi scumpiri ale creditelor.

Împrumuturile s-au scumpit la începutul acestui an, când reprezentanţii BNR au majorat dobânda de politică monetară ca să stăpânească inflaţia. Asta a dus şi la creşterea ROBOR, adică rata la care băncile se împrumută între ele atunci când au nevoie de bani. De asemenea, ROBOR se regăseşte în calculul dobânzilor la creditele pentru populaţie, companii sau administraţii.

 

Citeste si:

Facebook Comments