Războinicii daci au venit la Botoșani. ”La frontieră. Daci și Romani în Barabaricum”, un eveniment în premieră la Botoșani.

Dacii s-au întors la Botoșani. După două milenii de așteptare, cetățile traco-geților de la Stâncești, Copălău sau Ibănești,și-au văzut războinicii venind înapoi acasă. Este vorba de un eveniment în premieră în județul Botoșani, de reconstituire istorică, prin care pasionații de istorie și vechea civilizație a dacilor au oferit botoșănenilor un spectacol unicat la Muzeul Județean de Istorie dar și pe Pietonalul Unirii. Asociațiile ”Geto-Dacii din Moldova” dar și specialiști din Alba Iulia și Bistrița, au prezentat o filă vie și interactivă de istorie a dacilor, în cadrul unui eveniment intitulat ”La Frontieră. Daci și Romni în Barabaricum”. Copii dar și adulții au putut admira pe viu, costume și războinici geto-daci dar și legionari romani. Cornul de luptă al războinicilor daci a sunat iar luptătorii s-au încăierat spre deliciul publicului.

Pe lângă lupte, a fost realizată de către specialiștii Cătălin Borangic de la Muzeul Național al Unirii de la Alba Iulia dar și doctorul în istorie Radu Zagreanu de la Muzeul din Bistrița Năsăud, o prezentare inedită și interactivă a istoriei daco-romanilor, în special elemente de istorie militară. Cătălin Borangic a explicat, exemplificând cu ajutorul reenactorilor prezenți, echipamentul de luptă dar și modul în care strămoșii noștrii foloseau cu adevărat armamentul din dotare.

Arheologul Cătălin Borangic, el însuși parte a acestui fenomen de reenactement, de aproape un deceniu, spune că aceste acțiuni, cu pasionați de istorie întruchipând vechi războinici, are o componentă educativă esențială, pentru înțelegerea corectă a istoriei.

Specialistul din Ardeal explică însă că este nevoie ca toți factorii de decizie să se implice, pentru ca acest fenomen educativ dar și cu nunațe de spectacol să ajungă măcar aproape de ceea ce se întâmplă în occident, acolo unde reenactementul istoric este ceva obișnuit și intens promovat.

Principalii actori, daci și romani, prezenți la Botoșani, fac parte din Asociația ”Geto-Dacii din Moldova”, din zona Iașiului și spun aceștia, au costume foarte bine realizate din punct de vedere istoric, replici ale costumelor purtate de daci și romani, inspirate de metopele Columnei lui Traian, reprezentările de la Adamclisi sau descoperirile arheologice. Numai costumul de tarabostes, purtat de președintele asociației,cântărește 30 de kilograme.

Constantin Lăpușneanu, spune că, odată intrat în costum și în pielea personajului, se realizează o legătură trainică cu strămoșii. De altfel toți membrii echipei de reenactement mărturisesc că tot ceea ce fac, este izvorât dintr-o pasiune fără seamăn pentru istorie și mai ales pentru cinstirea strămoșilor.

La eveniment au participat copii, adulți, numeroși pasionați de istorie dar și simplii curioși. Elevii în special spun că aceasta este istoria pe care vor să o învețe și că îi ajută cu siguranță să înțeleagă lecțiile de la școală.

După acest eveniment, directorul Muzeului Județean de Istorie din Botoșani, Aurel Melniciuc, spun că acesta este doar începutul.

Războaiele dintre daci și romani de la Botoșani, s-au încheiat duminică. Evenimentul a fost unic la Botoșani și face parte dintr-o mișcare de reenactement istoric care câștigă tot mai mult teren în România. Cu alte cuvinte prin această acțiune și Botoșaniul, străveche vatră a traco-geților a fost așezată pe harta evenimentelor de acest gen.

Citeste si:

Facebook Comments