Revoluţia fiscală taie din pensiile private

Revoluţia fiscală taie din pensiile private

Controversata revoluţie fiscală nu a însemnat doar un atac la salariile românilor, respectiv la bunăstarea lor din prezent, ci şi la bunăstarea viitoare, făcând o gaură şi în pensiile acestora.

Românii care contribuie la Pilonul II de pensii s-au trezit cu mai puţini bani în cont, în luna ianuarie, ca efect al revoluţiei fiscale. Specialiştii acuză că procentul virat a fost micşorat prea tare, dar ministrul Muncii refuză să îşi asume eroarea şi aruncă pisica în curtea angajatorilor.

Guvernul a redus cota virată la Pilonul II de la 5,1%, cum era în 2017, la 3,75%, în 2018. Modificarea a venit la pachet cu revoluţia fiscală, prin care angajatorii au fost forţaţi să mute contribuţiile la angajat şi să majoreze salariul brut.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, dădea asigurări că, deşi contribuţia a fost micşorată, suma absolută virată la Pilonul II va fi aceeaşi, deoarece angajatorii urmau să crească salariul brut, iar procentul va fi aplicat la o sumă mai mare.

Contribuţiile la Pilonul II nu se reduc. Anul acesta (2017, n.r.) sunt şapte miliarde care se livrează Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot şapte miliarde. Având în vedere că va creşte baza de impozitare şi că salariul pe brut creşte cu 20%, era normal ca acest procent să scadă, dar în valoare nominală este aceeaşi sumă şi anul viitor, ca anul acesta“, spunea anul trecut Lia Olguţa Vasilescu.

Şi luna trecută, ministrul Muncii spunea, în Parlament, că administratorii privaţi primesc aceeaşi sumă în valoare absolută ca şi anul trecut.

Citiți continuarea articolului pe www.adevarul.ro

Citeste si:

Facebook Comments