Românii din diaspora, obligaţi să justifice banii trimişi în ţară

Românii din diaspora, obligaţi să justifice banii trimişi în ţară

Sub pretextul combaterii spălării banilor, autorităţile vor să-i oblige pe românii din diaspora să justifice cu documente sumele mai mari de 1.000 de euro, trimise în ţară. Specialiştii spun că, dacă va intra în vigoare, legea va fi o grea lovitură pentru economia românească.

Românii care lucrează peste hotare nu mai trimit acasă sume tot atât de mari ca în urmă cu câţiva ani. Iar situaţia ar putea să se înrăutățească în mod dramatic dacă va intra în vigoare un proiect de lege aflat pe site-ul Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) care spune că românii din diaspora vor fi obligaţi să justifice cu documente sumele trimise în ţară mai mari de 1.000 de euro, riscând confiscarea banilor şi amenzi de până la 150.000 de lei. Asta în condiţiile în care banii trimişi în ţară de către românii din diaspora au fost motorul principal al economiei româneşti în perioada crizei.

Concret, proiectul de lege prevede că „Pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 1.000 euro“.

De asemenea, este prevăzută şi o perioadă de maximum trei zile lucrătoare de la momentul în care persoanele fizice au efectuat tranzacţia, în care acestea să raporteze informaţii la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

Proiectul de lege prevede şi sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor de raportare cu amenzi usturătoare. „Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea civilă, disciplinară, contravenţională, administrativă sau penală. Pentru persoanele fizice, contravenţiile (…) se sancţionează cu avertisment sau amendă de la 25.000 lei la 150.000 lei“, se arată în proiect.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că proiectul face parte din transpunerea unei prevederi europene, dar că România nu ar trebui să se grăbească să o transpună. „Nu cred că românii care trimit acasă bani au de-a face cu acte de terorism. Sunt oameni care muncesc în afara ţării noastre pentru a-şi întreţine familia de acasă, copiii, rudele şi trimit cât pot să trimită spre casă pentru nevoile de zi cu zi pe care aceştia le au”, a mai adăugat demnitarul.

Citește mai mult: adev.ro/p79cnr

Citeste si:

Facebook Comments