VIDEO! Romii și-au făcut bilanțul

Membrii de vază ai comunității rome s-au adunat astăzi la Instituția Prefectului pentru a contabiliza cele bune și cele rele. La capitolul realizări, romii botoșăneni susțin că tot mai mulți copii din comunitate frecventează școala dar așteaptă programe cu finanțare nerambursabilă pentru a se reduce și rata absenteismului.

În altă ordine de idei, romii se plâng de faptul că sunt medici în comunitate care îi discriminează și refuză să înscrie etnicii în evidențele lor de pacienți.Pentru a mai bună integrare, se pregătește o nouă strategie ce se dorește a fi revoluționară.

Aproape de orele prânzului, în sala mare a Prefecturii, aproximativ 15 membri ai etniei rome și câțiva reprezentanți ai unor instituții publice s-au întâlnit în ședința Grupului de Lucru Mixt, în cadrul căreia romii au făcut un bilanț de activitate. Deși au fost beneficiari ai unor programe cu bani europeni, care să îi ajute la integrare, rata succesului nu este cea scontată.

Conform statisticilor, numărul elevilor romi care sunt înscriși la școală, ar fi crescut dar rata absenteismului este îngrijorătoare. Programe de ajutorare, aceasta este soluția pe care o vede reprezentanta romilor pentru încurajarea frecventării cursurilor.

Pe de altă parte, romii se plâng de faptul că medicii de familie refuză să îi înscrie în bazele de date iar romii în etate nu pot beneficia de îngrijiri medicale gratuite pentru că nu sunt asigurați.

În această perioadă se pune la punct o nouă strategie de integrare a romilor ce se dorește a avea o rată de reușită mai mare decât precedenta.

Citeste si:

Facebook Comments