VIDEO! Rujeolă tratată cu rachiu și haine roșii

Rachiul, talismanele și zeama de varză acră sunt remedii încă folosite contra rujeolei în județul Botoșani. Pare greu de crezut, dar medicii epidemiologii spun că aceste practici sunt o realitate chiar și în secolul XXI. Iar leacurile băbești, spun specialiștii, nu fac decât să complice și mai mult starea de sănătate a copilului afectat de rujeolă.

Rujeola este cunoscută în lumea satului botoșănean drept boala cori. Până în anii 80, nu exista vaccin contra acestei boli. Oamenii foloseau ce puteau pentru a ameliora starea copilului afectat. Îi reduceau temperatura cu lapte acru și zeamă de varză. Îl frecau cu oțet și chiar apelau la culori magice pentru a trage boala. Mai precis îl îmbrăcau în roșu. Erau singurele remedii cunoscute la aceea vreme și pe care bătrânii satelor le mai țin minte și astăzi.

Culmea, după aproape jumătate de secol, în județul Botoșani, parte a unei țării membră a Uniunii Europene, leacuri băbești continuă să fie folosite.

În satele botoșănene, copilul cu rujeolă este frecat cu rachiu și este îmbrăcat în roșu. Totodată, deși are temperatură mare este învelit și ținut la căldură.

Leacurile băbești, spun medicii, nu fac decât să agraveze starea copilului bolnav. Totodată gospodinele nu fac curat timp de 9 zile în casă, tot ca o practică magică, de alungare a rujeolei.

 

Citeste si:

Facebook Comments