Salarii, pensii, amenzi, impozite şi burse studenţeşti: Ce schimbări aduce 1 februarie în buzunarele românilor

Salarii, pensii, amenzi, impozite şi burse studenţeşti: Ce schimbări aduce 1 februarie în buzunarele românilor

De la 1 februarie intră în vigoare o serie de măsuri economico-fiscale care vin în sprijinul românilor cu venituri mici şi medii, dar îi afectează pe cei care obţin salarii cu mult peste medie.

Noul Guvern a început anul 2017 în forţă şi a adoptat încă din a doua şedinţă trei acte normative ce aduc schimbări importante în buzunarele românilor pe parcursul acestui an, cele mai multe intrând în vigoare de la 1 februarie. „Adevărul“ vă prezintă principalele schimbări care vor interveni odată cu intrarea în vigoare a unor măsuri anunţate pentru data de 1 februarie 2017.

Salariul minim urcă la 1.450 de lei. Executivul a aprobat o Hotărâre de Guvern prin care salariul minim brut se majorează cu 200 de lei (16%), de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, începând cu 1 februarie. De această majorare urmând să beneficieze aproximativ 2,1 milioane de angajaţi, dintre care peste 30.000 lucrează în sectorul bugetar. Salariul primit „în mână“ după această majorare va fi cu aproximativ 150 de lei mai mare.

Salariul lunar net al unui angajat care nu are persoane în întreţinere va fi de 1.065 de lei, faţă de 925 de lei, cât a fost din mai 2016, când salariul minim brut a crescut la 1.250 de lei. Guvernul susţine că măsura va determina o creştere economică cu 0,2 puncte procentuale, va stimula ocuparea, va creşte nivelul de trai şi va reduce decalajele sociale. Pe de altă parte, analiştii economici consideră că efectele cele mai nocive ar putea fi extinderea plăţii „la negru“ în anumite categorii de afaceri şi stimularea economiei gri, parţial fiscalizate.

Decizia va aduce mai mulţi bani la bugetul statului, însă îi va afecta bugetele angajatorilor, aceştia urmând să majoreze salariile celor remuneraţi cu nivelul minim, dar şi a celor cu salarii apropiate de acest nivel, pentru a evita tensiunile din cadrul firmelor. Potrivit premierului Sorin Grindeanu, măsura va aduce la buget venituri suplimentare de aproximativ un miliard de lei, sumă care ar acoperi 70% din costurile generate de creşterea punctului de pensie. Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 de lei la 2.000 de lei.

Citiți mai multe pe www.adevarul.ro

Citeste si:

Facebook Comments