Salvarea din cer nu are unde să aterizeze

Salvarea din cer nu a mai ajuns de luni bune la Botoșani.

Singurul elicopter SMURD care prelua pacienții în stare gravă din județ, s-a prăbușit în luna iunie a acestui an în timp ce se afla într-o misiune în Republica Moldova.

De atunci botoșănenii cu probleme de sănătate sunt transportați cu ambulanța la spitalele din județele vecine. Dar asta nu este singura problemă. În județ nu există un heliport pentru aterizarea salvărilor aeriene.

Astăzi, șeful Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, Petrică Rădăuceanu, a făcut o solicitare către președintele județului pentru înființarea a două heliporturi.

Viața unui om poate depinde și de un singur minut. Cu ajutorul elicopterului SMURD, bolnavii din Botoșani erau transportați mai repede la unitățile spitalicești din județele învecinate. Din păcate, însă, la Botoșani nu mai avem nici elicopter și nu există nici heliporturi special amenajate.

S-au mai făcut solicitări pentru amenajarea unui aeroport de mici dimensiuni către șefii municipiului și ai județului, dar până acum nu s-au luat măsuri.

Astăzi, în ședința de Consiliu Județean, medicul Petre Rădăuceanu care este și consilier județean, și-a încercat din nou norocul.

În trecut, elicopterul SMURD ateriza fie la Unitatea Militara 1189 fie în Poligonul ACR. Aceste locații nu sunt însă potrivite pentru aterizare.

Președintele județului nu spune nu propunerii venite din partea medicului . L-a îndrumat însă pe șeful de la UPU să aducă documenția necesară.

Cele două heliporturi ar urma să fie amenajate la Botoșani și în orașul Dorohoi.

Citeste si:

Facebook Comments