Sanatoriul Podriga a deschis proces în instanță pentru recuperarea datoriilor

Directorul Sanatoriului de Neuropsihiatrie de la Podriga, Oana Norses, a anunțat că instituția pe care o conduce a depus o acțiune în instanță pentru recuperarea banilor pierduți după ce directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Botoșani, Felicia Beleca, a refuzat să emită autorizație sanitară de funcționare. Motivul: apa cu care era alimentată unitatea medicală din Săveni nu era conformă.

De pe data de 19 mai și până la finele lunii iunie 2016, conducerea Sanatoriului Podriga a trebuit să administreze unitatea medicală fără a primi vreun ban de la Casa de Asigurări de Sănătate Botoșani pentru că nu avea această autorizație.

Situația devenise critică pentru că nu mai erau bani nici pentru salariile angajaților și nici pentru serviciile medicale. În acest caz unitatea medicală risca să fie închisă, 60 de salariați de la Sanatoriu să plece acasă, iar, ceea ce era mai grav, ca cei 70 de pacienți cu boli grave de sănătate mintală să rămână ai nimănui.

Prefectul Dan Nechifor a avut mai multe discuții cu directorul Direcției de Sănătate Publică, Silvana Tudorache, însă aceasta și-a menținut punctul de vedere, cu toate că Ministerul Sănătății a anunțat că sunt soluții alternative pentru asigurarea apei.

Prin neacordarea autorizației sanitare de funcționare s-a pierdut și o finanțare de 230 de mii de lei la Sanatoriul Podriga, iar această sumă se rostogolea cu fiecare săptămâna care trece.

La mijlocul lunii iunie, cu sprijinul angajaților de la ISU Botoșani, a Instituției Prefectului, deputatul Cristian Roman a demarat o acțiune umanitară pentru a veni în sprijinul bolnavilor de la Podriga. În aceeași perioadă, angajații de la Sanatoriul Podriga au protestat împotriva refuzului de a acorda autorizarea sanitară de funționare a acestei unități medicale. Cu toate acestea, directorul adjunct Felicia Beleca a refuzat emiterea acestei autorizații.

După montarea unor filtre speciale de către Nova Apaserv și intervenția reprezentanților Ministerului Sănătății, la începutul lunii iulie unitatea medicală de la Podriga a primit autorizația de funcționare și, automat, fondurile de la Casa de Asiguirări de Sănătate Botoșani.

Prin acțiunea deschisă în instanță, conducerea Sanatoriului vor să recupereze fondurile pierdute pe perioada cât a funcționat fără a avea autorizație sanitară de funcționare de la cei care se vor dovedi responsabili de producerea situației disperate de la Podriga.

Citeste si:

Facebook Comments