Sancțiuni de la UE pentru apa neconformă

Riscăm și declanșarea procedurii de infringement

Sancțiuni de la Uniune Europeană pentru apa neconformă. Mai mult chiar, riscăm să fie declanșată și procedura de infringement. Reprezentanţii Nova Apaserv şi ai unor autorităţi locale au fost atenţionaţi de prefectul Dan Nechifor și ce poate risca județul Botoșani dacă nu se găsesc soluții pentru rezolvarea acestei probleme cu apa.

Pe biroul prefectului a ajuns o adresă de la Direcţia Generală a Afacerilor Europene din cadrul MAE, prin care s-a adus la cunoştinţă că în şapte zone din judeţ, respectiv Săveni, Dumeni, Şendriceni, Mitoc, Hlipiceni, Păltiniş şi Viişoara, apa nu este bună pentru consum, din cauza nitraţilor, a turbidităţii sau oxidabilităţii.

La Săveni, de exemplu, au fost semnalate încărcături prea mari de aluminiu, iar turbiditatea şi oxidabilitatea nu corespundeau parametrilor optimi, la Dumeni au fost semnalate probleme cu amoniul şi turbiditatea, la Şendriceni, Mitoc şi Hlipiceni cu nitraţi, iar la Păltiniş şi Viişoara cu turbiditatea.

Prin urmare, instituţiile atenţionate trebuie să identifice soluţii pentru remedierea situaţiilor, iar Instituţia Prefectului să facă raportări la nivel central, la fiecare şase luni, începând cu 1 august. Datele raportate vor fi preluate de la autorităţi în fiecare zi.

Problemele identificate vor putea fi soluţionate însă odată cu inaugurarea noii aducţiuni de apă din Prut, în septembrie. Însă, așa cum a explicat conducerea Nova Apaserv, în localitățile unde societatea nu operează acolo problema trebuie rezolvată de către autoritățile locale cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani.

Procedura de infringement este declanşată de Comisia Europeană împotriva statelor care nu îşi respectă obligaţiile comunitare şi constă în sancţiuni care pot duce dezechilibre economice.

Citeste si:

Facebook Comments