VIDEO! Sărbătoare inedită la 100 de ani de la Marea Unire

Cel mai important moment din istoria românilor a fost comemorat într-o veche vatră strămoșească din județul Botoșani. La un secol de la Marea Unire din 1918, la Vârfu Câmpului, localitate cu o istorie de peste 700 de ani, o parte a elitei culturale românești a venit pentru a comemora acest eveniment unic în istoria românească. Momentul a fost marcat prin cântece patriotice, semne de recunoștință dar și printr-o aducere aminte a sacrificiului strămoșesc pentru patria mamă.

Comuna Vârfu Câmpului este una dintre cele mai vechi vetre românești. Atestată acum aproape 700 de ani, a fost una dintre locurile unde Moldova glorioșilor voievozi medievali și-a sădit rădăcinile. Tocmai de aceea, a fost locul poate cel mai potrivit pentru o comemorare încărcată de patriotism, a unui moment unic din istoria românilor. Este vorba despre sarbatorirea unui secol de la Marea Unire din 1918.

Activitatea de astăzi a fost marcată astăzi printr-o serie de manifestări cultural-artistice desfăşurate la școala din Maghera. Evenimentul a debutat cu intonarea imnului în fața autorităților și oamenilor de cultură sosiți la aniversare.

La eveniment a participat o parte a elitei culturale românești. Este vorba despre academicianul Alexandru Zub, născut la Vârfu Câmpului dar și profesorul universitar Gheorghe Cliveti, director al Institutului de A.D Xenopol din Iași, profesorul universitar Dumitru Vitcu, profesorul universitar Mihai Dorin dar și profesorul universitar Cătălin Turliuc. De altfel așa cum arată și reputatul profesor botoșănean Aristide Zub aceste întâlniri academice sunt deja o tradiție la Vârfu Câmpului.Tocmai de aceea pentru autoritățile locale păstrarea acestei tradiții dar și menținerea spiritului patriotic  a devenit deja o misiune.

Marile personalități ale comunei au primit o binemeritată recunoaștere din partea satului, cu ocazia evenimentului de astăzi. Școala din Vârfu Câmpului a primit numele academicianului Alexandru Zub.

Totodată, evenimentul a fost completat și de o expoziție dedicată marii unirii, organizată în cabinetul de istorie al școlii. La sarbatorirea unui secol de la marea unire au participat și zeci de elevi îmbărcați în straiele strămoșești.

 

Citeste si:

Facebook Comments