Sărbătoare mare pentru creştini! Ce sfânt prăznuiesc astăzi, înainte de Naşterea Maicii Domnului

Sărbătoare mare pentru creştini! Ce sfânt prăznuiesc astăzi, înainte de Naşterea Maicii Domnului

Sfântul Mucenic Sozont este pomenit în calendarul creștin ortodox la 7 septembrie.

Sfântul Sozont era din cetatea Pompeiopol. Era păstor și propovăduia Evanghelia la ceilalți păstori, copii și bărbați, care se adunau în jurul lui. Aflând Sfântul Sozont că în cetate credință creștină scade din pricina sărbătorilor păgâne, a intrat în oraș și în templu, unde se găsea un idol de aur, a luat o mână din această statuie și, sfărâmând-o, a împărțit-o la săraci.

Și pentru că nu vroia ca altcineva să pătimească pentru acest fapt, căci se dezlănțuiseră pedepse împotriva celor care erau bănuiți, a mers singur la guvernatorul Maximian și a recunoscut că el a luat mâna idolului “eu i-am sfărâmat mâna; ba încă era să-l zdrobesc cu totul, ca să nu vă mai închinați lucrului cel făcut de mâini omenești care, deși are ochi, urechi, mâini și picioare, nici nu vede, nici n-aude, nici nu grăiește, nici nu pipăie, nici nu umblă și nici nu poate să-și ajute lui ceva, când l-ar bate cineva sau l-ar preface în bucăți” — se spune în Viața Sfântului Sozont, scrisă de Sfântul Simeon Metafrast.

În urma mărturisirii Sfântul a pătimit chinuri cumplite, în care și-a dat sfârșitul, moaștele sale fiind luate de credincioși și îngropate în taină.

Astăzi sunt pomeniți și Sfinții Cuvioși Simeon și Amfilohie de la Pângărați.

 

Sursa: agerpres.ro

Citeste si:

Facebook Comments