Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși de pretutindeni! Astăzi îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși de pretutindeni! Astăzi îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie. A trăit în timpul împăraților Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Din viața sa, înscrisă în Sinaxare, aflăm că a fost fiul prefectului din Tesalonic.

Dupa moartea tatălui sau a fost numit guvernator al Tesalonicului. Ținând seamă de faptul că Dimitrie nu a ascuns ca este creștin, a fost intemnițat. În vremea aceea, creștinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii. În aceste lupte, creștinii erau victime sigure. Potrivit tradiției, Nestor – un tânăr creștin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase.

Dimitrie îl va însemna cu semnul sfintei cruci pe frunte și îi va spune: “Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Il vei mărturisi“. Prin rugăciune Sfântului Dimitrie, Nestor reușește sa-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian poruncește ca lui Nestor sa i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu sulițele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

Citiți continuarea articolului pe: www.crestinortodox.ro

Citeste si:

Facebook Comments