Sărbătoarea mai importantă decât seceta din județ

Mulți primari au ignorat invitația prefectului

În timp ce seceta lovește tot mai crunt în județul Botoșani, primarii comunelor afectate par dezinteresaţi de discuţii la Prefectură pentru realizarea de sisteme pentru irigaţii.

Este al doilea an consecutiv când judeţul Botoșani este pârjolit din cauza secetei și zeci de mii de hectare de culturi sunt puse la pământ iar animalele nu mai au ce mânca dar nici ce bea. Mai mult chiar, sătenii sunt disperați fiindcă nu le mai ajunge apa nici pentru treburile casnice.

În prezent, sate întregi aproape că nu mai au apă iar pompierii transportă zilnic tone de apă. În cazurile cele mai disperate, oamenii au ajuns să-şi vândă şi animalele la abatoare pe preţuri de nimic.

Și în timpul ăsta, primarii din comunele afectate de secetă parcă nici nu văd ceea ce se întâmplă în comunitatea lor. Aceeași atitudine de indiferență o au și atunci când prefectul de Botoșani îi convoacă pentru a pune pe masă măsurile care se pot lua pentru a preveni fenomenul de secetă.

În această idee, luni dimineață, la ora 11, au fost convocați de prefectul Dan Nechifor 14 primari, din care doar unul a fost prezent, și anume, Cristian Aroșculesei, primarul comunei Manoleasa.

Au fost invitați primarii din localitățile Săveni, Ștefănești, Manoleasa, Ripiceni, Avrămeni, Hănești, Dângeni, Havârna, Tudora, Curtești, Concești, Roma, Răchiți și Albești.

Chiar dacă a fost prezent doar un singur primar, discuțiile s-au purtat despre posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru sisteme noi de irigații. Dar pentru accesarea lor este nevoie ca primarii să se constituie în asociații neguvernamentale și să aibă o minimă suprafață de teren agricol de 2.000 de hectare.

Singura variantă pentru a relansa sistemele de irigaţii din judeţ este de asociere a fermierilor în cadrul unor Organizaţii de Utilizatori ai Apei pentru Irigaţii (OUAI). Doar că această asociere este destul de greu de realizat pentru că prevede o suprafaţă minimă de teren, ceeea este destul greu de atins în unele zone din județ.

Prefectul Dan Nechifor și-a exprimat nemulțumirea față de atitudinea primarilor, în condițiile în care mai multe județe din partea de sud a țării au reușit să se asocieze și, automat, să primească fonduri pentru dezvoltarea sistemelor de irigații. Mai mult chiar, în condițiile în care județul Botoșani este al doilea din țară în ceea ce privește suprafața de luciu cu apă dulce, zeci de mii de hectare de teren sunt pârjolite de secetă.

Prefectul Dan Nechifor a anuțat că va mai convoca o şedinţă, săptămâna viitoare, la care va invita fermierii din județ.

La ședință a participat și deputatul PNL, Costel Șoptică, membru în comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților care a venit cu mai multe clarificări de ordin legislativ.

Citeste si:

Facebook Comments